Almanya'da ihracat eylülde beklentilerden fazla düştü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Almanya'da ihracat eylülde beklentilerden fazla düştü
Doviz.com
03.11.2023 13:06

Almanya'nın ihracatı, eylül ayında aylık bazda yüzde 2,4 ile beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin eylül ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.

Destatis verilerine göre ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,4 azalarak 126,5 milyar euro oldu. Piyasa beklentisi, ülkenin eylül ayı ihracatının yüzde 1,1 düşüş göstermesi yönündeydi.

Eylülde ithalat ise yüzde 1,7 azalarak 110 milyar euroya geriledi. Böylece Almanya'nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası 16,5 milyar euro olarak gerçekleşti. Eylül 2022’de söz konusu fazla 5 milyar euro olarak kayıtlara geçmişti.

İhracat yıllık bazda yüzde 7,5 geriledi

Eylül 2022’ye göre ihracat yüzde 7,5, ithalat da yüzde 16,6 geriledi. Almanya'da eylül ayı ihracatının 69,8 milyar eurosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 58,7 milyar euroluk bölümü de AB ülkelerinden gerçekleştirildi.

Ağustos ayına göre AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 2,1 ve bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 2,6 düştü.

Destatis verilerine göre Almanya'nın, en önemli ticaret ortağı Çin'e ihracatı, ağustos ayına kıyasla yüzde 7,3 azalarak 7,3 milyar euro oldu. Söz konusu dönemde Almanya’nın diğer önemli ticaret ortağı ABD’ye ihracatı yüzde 4 düşerek 12,8 milyar euroya, Rusya’ya ihracatı ise eylülde yüzde 11,2 azalarak 600 milyon euroya indi. Rusya’dan ithalat ise yüzde 7,5 artarak 200 milyon euroya yükseldi.

Analistlere göre yavaşlayan küresel büyüme, sanayi üretimdeki düşüş, tüketicilerin yükselen enflasyonla baş etme çabası da Alman ihracatını olumsuz etkiliyor.

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Dış ticaret artık Alman ekonomisinin güçlü ve dayanıklı büyüme itici gücü değil, aksine engel teşkil ediyor." ifadelerini kullandı.

Alman ekonomisinin geri kalanı gibi ihracat sektörünün de resesyon ve durgunluk arasındaki çizgide sıkışıp kalmış durumda olduğunu belirten Brzeski, “2022'nin başından beri net ihracat, altı çeyreğin dördünde ekonomi üzerinde olumsuz bir etki oluşturdu. Tedarik zincirindeki aksaklıklar, daha parçalı bir küresel ekonomi ve Çin'in ihracatta hedef pazar olmaktan ziyade giderek daha çok rakip ülke olmaya doğru evrilmesi Alman ihracat sektörünü baskılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER Almanya’ya göçte yeni dönem: Kabul edilecek meslekler Almanya 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe giren Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’nda yaptığı son değişikliklerle 1 Kasım 2023 itibarıyla özellikle meslek sahipleri için kolaylık sağladı. Peki, yeni dönem nasıl işleyecek? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X