Analistler, enerji krizi ve artan fiyatların etkisiyle darboğazların arttığını Avrupa'nın en büyük ekonomisinin gelecek yıl resesyona girme ihtimalinin kuvvetlendiğini belirtti.
Darboğazlar Almanya para birimi euro üzerinde de etkili oldu.
Euro/dolar paritesi eylül ayının sonu itibarıyla indiği 0,9536 seviyesi sonrasında toparlanma hareketi gösterse de 1 parite değerinin üzerine çıkamayarak düşüşünü sürdürüyor ve dolar karşısında yüzde 0,54 düşüşle 0,9832 seviyesinden işlem görüyor.
Euro/TL ise bugün saat 17:15 itibarıyla yüzde 0,22 düşüşle 18,3220 seviyesinden işlem görüyor.
Avrupa, şubat ayında Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rusya ile yaşanan ve hükümetlerin enerji arzını güvence altına almak ve hane halklarını artan fiyatlardan korumak için çabalamasına neden olan bir gaz krizi ile çalkalanıyor.
Şansölye Olaf Scholz, geçen hafta gaz fiyatlarında indirim ve yakıt fiyatlarının satışında vergi indirimini içeren 200 milyar euro (197 milyar dolar) değerinde bir mali paket hazırladı.
Mali paketin uygulamaya konulmasıyla vergi indirimlerinin ekonomiye zarar verme ihtimali piyasalar tarafından oldukça olumsuz karşılandı.
Almanya'da enflasyon, yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle eylül ayında 70 yılın zirvesine çıkarak çift haneli rakamlara ulaşması sonrasında, analistler en kötüsünün henüz Alman ekonomisi için gelmediği uyarısında bulundu.
Bazı analistler ise, ekonominin 2024 yılında %2,3'lük büyümeye gerçekleştirmesini ve bu yılın sonuna kadar enflasyonun yüksek tek haneli rakamlarda olmasını beklediklerini bildirdi.
Ancak bu rakamların doğal gaz fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak değişebileceğinin de altını çizdi.
Almanya için 2022 yılı sonunda büyüme tahmini nisan ayındaki %2,2 seviyesinden %1,4'e düşürülmüştü. 2022 yılının başında büyüme öngörüsü ise %2,5 seviyesindeydi.