Araç kiralarken dikkat edilmesi gereken 10 konu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Araç kiralarken dikkat edilmesi gereken 10 konu
Doviz.com
30.03.2023 12:45

Henüz araç almaya uygun koşulları olmayan ya da araç kiralamanın daha avantajlı olduğunu düşünen vatandaşlar sıklıkla araç kiralaması yapmaktadır. Ancak araç kiralayacak kişilerin dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. İşte araç kiralarken bilinmesi gereken 10 konu ve detayları...

Tüketiciler, yoğun tempo içinde zamanla yarıştıkları ve araç kiralarken hızlı karar vermeleri gerektiği için bazı önemli noktaları kaçırabiliyor.

Bu sebeple araç kiralarken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları sizlerle paylaşacağız.

Öncelikle araç kiralamak için ehliyetin alındığı tarihin üzerinden en az iki yıl geçmesinin gerektiği unutulmamalıdır.

1-Doğru firma seçimi

Ehliyet süresi uygun tüketicilerin ise doğru firmayı seçmesi kritik önem taşımaktadır. 

Bir tanıdığınızın daha önce deneyimleyip memnun kaldığı firmaları seçmek her zaman daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar. Havaalanından kiralama yapacaksanız araştırmanız ve yorumlardan faydalanmanız çok daha kolay olacaktır. Araştırmanızı kendi başınıza, örneğin internet üzerinden yapacaksanız da büyük ve tecrübeli araç kiralama şirketlerini taramaya odaklanmalısınız.

Saygın şirketler, bünyelerindeki araçları online olarak rezerve etmenize izin verecektir. Yapmanız gereken bütçenizi ve ihtiyacınızı belirleyerek doğru aracı nereden kiralayacağınıza karar vermek olacaktır. 

2-Ne kadar ödeme yapacağınızı bilin

Aracı kiralamadan önce bilmeniz gereken bir diğer önemli konu ise araçların günlük ücretidir. Ancak bunun dışında vergi, sigorta, kilometre ücreti, GPS sistemleri ücreti gibi ek ücretler talep edilip edilmediğini de öğrenilmesi ihmal edilmemelidir. Bu sebeple, online rezervasyon yapıyorsanız, herhangi bir seçeneği kabul etmeden önce toplam ödeme değerini gördüğünüzden emin olun.

3-Yakıt durumunu kontrol edin

Aracı aldığınızda yakıtın tam dolu olduğundan ve dönerken yine depoyu tam olarak doldurduğunuzdan emin olun. Yakıt gösterge çizgisi aracı alırken hangi seviyedeyse siz de aracı bırakırken yakıtı o seviyede dolu olarak teslim edin. 

4-Aracın sigortalı olduğundan emin olun

Sigortasız oluşabilecek hasarlardan siz sorumlusunuz. Bu yüzden aracı kiralarken sigortasının olup olmadığını sorgulamayı asla ihmal etmeyin. 

5-Kişi sayısına göre araç kiralayın

Aracınızda kaç kişi olacaksa ona uygun bir araç kiralamanızda fayda var. Tek başınıza gereksiz ölçüde büyük bir otomobille yolculuk etmek istemezsiniz. Kalabalık olunacaksa bagajın geniş olmasına ve hava sistemlerinin sorunsuz çalışmasına önem vermeniz yolculuğunuz sırasında size avantaj sağlayacaktır. 

6-Trafik kurallarına uyun

Kiralık araç kullanmanız, aracı sorumsuzca kullanmanızı asla gerektirmez. Araç kiraladığınızda bir başkasının mülkünün sorumluluğunu aldığınızı unutmadan, aracı oldukça dikkatli sürmeniz gerekir. Kiralık aracınızla hız yapmamaya çalışın ve tüm trafik kurallarına uyun.

7-Geçiş ücretlerini kiralayanın ödeyeceğini unutmayın

Otoyol ve köprü gibi tüm ücretli geçişler kiralayan tüketici tarafından ödenir.

8-Kilometre kısıtlaması olup olmadığını sorun

Çoğu kiralık araç şirketi sınırsız kilometreye izin verir ancak bazıları kilometreyi sınırlandırmayı tercih edebilir. Kilometre kısıtlamasının olup olmadığını kiralama sürecinin başında mutlaka sorun. 

9-Sözleşmeye dikkat edin

Araç kiralamak kolaydır ama süreçte dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Bu nedenle imzalayacağınız sözleşmeyi dikkatlice okumanız, kiralama süreci sonunda sıkıntılı bir durumla karşılaşmamanızı sağlayacaktır. Şayet bu konuda hiç bilgi sahibi değilseniz sözleşmeyi incelemek için daha deneyimli birinin yardımını almak ve aracı onunla birlikte kiralamak yerinde bir tercih olacaktır.

10-Erken rezervasyon ve bilgilendirme

Araç kiralama gününüz ve saatiniz belliyse, araç kiralamak için önceden rezervasyon yapabilir, kendinizi garantiye alabilirsiniz. Havaalanı oto kiralamalarında rezervasyon yaptırmak istediğinizde uçuş bilgilerinizi 24 saat öncesinden havaalanı oto kiralama firmasına bildirmeniz gerekiyor.

Erken rezervasyon sayesinde aracın modeline kadar önceden bilgilendirilmiş, kaç gün kiralama yapacağınızı ve tarih aralığını belirtmiş olursunuz. Seçtiğiniz araç size rezerve edileceğinden araçsız kalmazsınız. Aksi halde, örneğin seyahatiniz yoğun bir tatil dönemine rastlarsa, son dakika araç kiralamalarında uygun araç bulamayabilirsiniz. 

REKLAMI KAPAT X