Arjantin’de seçimlerin ilk turu tamamlandı: Radikaller düelloya devam edecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Arjantin’de seçimlerin ilk turu tamamlandı: Radikaller düelloya devam edecek
Doviz.com
23.10.2023 12:58

Arjantin’de seçimlerin ilk turu, radikal ekonomik görüşe sahip Ekonomi Bakanı Massa’nın önderliğinde tamamlanırken, ülkenin dolara geçmesi gerektiğini savunan Milei ise yüzde 30 oyla ikinci olabildi. Arjantin'in yeni yönetimi ise 19 Kasım tarihindeki nihai seçimlerin ardından belli olacak.

Arjantin seçimlerinin ilk turunu Ekonomi Bakanı Sergio Massa sürpriz bir şekilde önde tamamladı. Son dönemde popülist politika izleyerek vergi indirimleri yapan ve sosyal yardımları artıran Massa, yüzde 37 oy alarak anketlerdeki beklentileri aştı.

Son dönemin en öne çıkan figürlerinden olan ve dolara geçmek başta olmak üzere radikal görüşleriyle ilgi toplayan Javier Milei ise yüzde 30 oy ile ikinci sırayı aldı.

Ancak, Arjantin seçim yasalarına göre ilk turda adaylardan birinin yüzde 45 oy alması ya da yüzde 40 alarak en yakın rakibine yüzde 10 fark atması gerekiyordu. Adayların bu şartları yerine getirememesi sebebiyle Arjantin’de seçimler ise ikinci tura kaldı.

Piyasadan uzak görüşleriyle tanınan iki adayın yarışacağı ikinci tur seçimleri öncesinde Arjantin tahvilleri ve pesoda ise satışlar derinleşti.

Arjantinde kurlar arasındaki fark %170’e ulaştı

Pesonun resmi kuru ile piyasadaki kur arasındaki farkı son dönemde yaşanan gelişmelerin ardından yüzde 170’e kadar ulaştı.

Gelecek dört haftalık süreçte yaşanacak gelişmelerin ise Arjantin’in 10’uncu kez temerrüde düşüp düşmeyeceği konusunda belirleyici olması bekleniyor.

Vaatler neler?

Massa’nın ikinci tura giderken sosyal yardım ve bütçe harcamalarını daha da artırması, pesoyu suni şekilde güçlendirme stratejisi uygulaması, şirket ve sisteme müdahaleleri yükseltmesi; ikinci aday olan Milei’nin ise ülkenin resmi para birimini dolara geçirmesi bekleniyor.

Arjantin’in dolara geçmesinin maliyeti ne kadar?

Bloomberg ise “Yüzde 130’a yükselen enflasyon Arjanti’i radikal bir yola itiyor” başlıklı haberinde, Milei’nin dolara geçiş vaadinin halkta karşılık bulduğunu ancak planla ilgili büyük belirsizlikler olduğunu belirtmişti.

Milei’nin dolarizasyon için başlangıçta en az 40 milyar dolara ihtiyaç duyacağı ancak bu parayı nereden bulacağının belirsiz olduğu belirtilen haberde, Arjantinlilerin bankacılık sistemi ve ülke dışında tuttuğu döviz miktarının büyüklüğünün altı çizilmişti.

Siyasete 52 yaşında giren radyo programcısı Milei ise kampanyasını var olan mevcut yapıyı tamamen değiştirmek üzerine kurmuş ve bunun için radikal bir reform paketi oluşturmuştu.

Arjantin’de ön seçimlerin galibi olan aşırı sağcı Javier Milei, seçimleri kazanırsa ülkesinin merkez bankasını kapatacağını da belirtmişti. Milei anketlerde ise yüzde 37 oranında sonuçlar alıyordu ancak ilk turda bu rakamlara erişemedi.

İLGİLİ HABER Arjantin ön seçimlerinin galibi Milei: “Merkez Bankası’nı kapatacağım” Arjantin’de ön seçimlerin galibi aşırı sağcı Javier Milei, ekim ayında gerçekleşecek seçimleri kazanırsa ülkesinin merkez bankasını kapatacağı sözünü yineledi.

Kasım ayının 19’unda yapılacak ikinci tur seçimlerin kaderini ise muhafazakar görüşleriyle bilinen ancak piyasanın en beğendiği aday olan Patricia Bullrich’in hangi adayı destekleyeceği belirleyecek. Bullrich ilk tur seçimlerinde ise yüzde 24 oy alarak üçüncülüğü kazanabildi.

İLGİLİ HABER Bankacılar, ‘Arjantin'deki bankacılık sistemi nasıl işliyor?’ sorusuna yanıt arıyor İstanbul Portföy Stratejisti Güzem Yılmaz Ertem, Türkiye'nin önemli iki büyük bankasında birkaç gündür Arjantin örneğinin çalışıldığını belirterek, “bankalar ‘Arjantin'deki bankacılık sistemi nasıl işliyor?' sorusuna yanıt arıyor" dedi.
REKLAMI KAPAT X