Arjantin'de yüksek enflasyon sonrasında "2 bin peso" tedavüle girdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Arjantin'de yüksek enflasyon sonrasında
Doviz.com
23.05.2023 12:03

Güney Amerika ülkesi Arjantin'in en büyük banknotu olan 2 bin peso, 22 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla tedavüle girdi.

Yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 109 olduğu ve bu sebeple bireylerin her geçen gün tasarruflarının değer kaybettiği ülkede, 2 bin peso değerindeki yeni banknot son dönemlerde bir zorunluluk olarak görülmeye başlanmıştı.

Arjantin pesosu yüksek enflasyonun yanında ayrıca değer kaybını düşürmeye yönelik sıkı sermaye kontrollerine rağmen 2023 yılında değerinin yaklaşık dörtte birini kaybetmişti.

The Guardian gazetesinin haberine göre, ülkenin en büyük banknotu olan 2 bin pesonun resmi döviz kurundaki karşılığı 8,50 ABD doları olurken, yaygın olarak kullanılan piyasalardaki karşılığı ise 4 dolar oldu.

Tedavüle giren 2 bin pesoluk banknot hakkında açıklama yapan Arjantin Merkez Bankası, "Daha büyük banknot, ATM'lerin çalışmasını geliştirecek ve aynı zamanda nakit hareketini de optimize edecek" ifadelerini kullandı.

Banka ayrıca yeni banknotun Arjantin'de bilim ve tıbbın gelişmesi anısına tasarlandığını belirtti.

Enflasyon yıl sonunda %130 seviyesine çıkabilir

Yüzde 109 ile dünyanın en yüksek yıllık tüketici enflasyonlarından birine sahip olan Arjantin'de Merkez Bankası'nın tahminlerine göre ise bu oran yıl sonunda yüzde 130 seviyesine çıkabilir.

Öte yandan, ülkedeki politika faizi oranı da Mayıs 2023 itibarıyla yüzde 97 seviyesinde bulunuyor. 

Tıklayın: "Bir adım ötemizde Mısır, üç adım ötemizde Arjantin var"

REKLAMI KAPAT X