Arjantin'in yeni lideri Merkez Bankası'nı kapatma sözü veren Javier Milei oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Arjantin'in yeni lideri Merkez Bankası'nı kapatma sözü veren Javier Milei oldu
Doviz.com
20.11.2023 13:25

Arjantin'de ikinci turu dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini aşırı sağcı aday Javier Milei kazandı. Merkez Bankası'nı kapatma sözü veren Milei'nin atacağı adımlar ise finans piyasaları tarafından da oldukça merak edilmeye başlandı.

İktidardaki Peronist Parti'nin adayı olan Massa, ilk sonuçların belli olmasının ardından La Libertad Avanza (Özgürlük Gelişimi) Partisi'nin adayı Milei'yi arayarak tebrik etti.

Seçim zaferi sonrası başkent Buenos Aires'te destekçilerine hitap eden Milei, "Bugün Arjantin'in yeniden inşası başlıyor. Bugün Arjantin'in gerilemesinin sonu. Çöküş modelinin sonu geldi. Geri dönüş yok" dedi.

Milei ayrıca zafer konuşmasında Arjantin’in dünyadaki asla kaybetmemesi gereken yerine geri döneceğini belirterek, “Daha iyi bir dünyanın inşasına yardımcı olmak için özgür dünyanın tüm uluslarıyla omuz omuza çalışacağız." dedi.

Milei’nin seçim vaatlerine göre ise ülkenin resmi para birimini dolara geçirmesi bekleniyor.

Bloomberg ise “Yüzde 130’a yükselen enflasyon Arjantin’i radikal bir yola itiyor” başlıklı haberinde, Milei’nin dolara geçiş vaadinin halkta karşılık bulduğunu ancak planla ilgili büyük belirsizlikler olduğunu belirtmişti.

Milei’nin dolarizasyon için başlangıçta en az 40 milyar dolara ihtiyaç duyacağı ancak bu parayı nereden bulacağının belirsiz olduğu belirtilen haberde, Arjantinlilerin bankacılık sistemi ve ülke dışında tuttuğu döviz miktarının büyüklüğünün altı çizilmişti.

Öte yandan Arjantin’in yeni lideri Javier Milei, seçim propagandasında ülkesinin merkez bankasını kapatacağı sözünü vermişti. Bu söze ilişkin atılacak adımlar ise finans piyasaları tarafından yakından takip edilecek.

İLGİLİ HABER Arjantin ön seçimlerinin galibi Milei: “Merkez Bankası’nı kapatacağım” Arjantin’de ön seçimlerin galibi aşırı sağcı Javier Milei, ekim ayında gerçekleşecek seçimleri kazanırsa ülkesinin merkez bankasını kapatacağı sözünü yineledi.
REKLAMI KAPAT X