Asgari ücret görüşmeleri başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asgari ücret görüşmeleri başladı
Doviz.com
11.12.2023 13:35

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısına başladı.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm çalışma hayatını ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki ilk toplantıyla başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil ediyor.

İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapıyor.

Asgari ücret görüşmelerinin açılışında konuşan Bakan Işıkhan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

"Çalışanları enflasyona ezdirmeyecek en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Niyetemiz asgari ücreti mutabakatla tespit etmektir. Komisyon asgari ücreti belirlerken ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır. İşçilerin geçim şartalrını göz önünde bulunduracağız.

2002 yılından asgari ücret bu yana nominal olarak 61 kata, reel olarak 3 katına çıktı. Bir yılda yüzde 107'lik zamla işçimizi enflasyonuna ezdirmedik. Refah artışından pay vermiş olduk. Asgari ücret desteğinde de 2024 için işçi ve işşverenleri memnun edecek düzenlemeyi hayata geçireceğiz."

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısına katılan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise ekonomideki iyileşme sürecinin korunmasını önemsediklerini belirtti.

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar da yaptığı konuşmada, “Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalı. İşçilerin geçim şartlarının iyileştirilmesi yönünde atılan adımlar sürdürülmeli. Asgari ücret bir koruma ücretidir, fiyat artışları her alanda devam ediyor, işçinin geçim şartlarında bir olumlu yansıma yok” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret ne kadar?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

İLGİLİ HABER Zam maratonu başlıyor: Süreç nasıl işleyecek, beklentiler ne yönde? Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek. Peki, yeni asgari ücreti belirlemede süreç nasıl işleyecek, beklentiler ne yönde? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X