Zam maratonu başlıyor: Süreç nasıl işleyecek, beklentiler ne yönde?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Zam maratonu başlıyor: Süreç nasıl işleyecek, beklentiler ne yönde?
Doviz.com
11.12.2023 08:33

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek. Peki, yeni asgari ücreti belirlemede süreç nasıl işleyecek, beklentiler ne yönde? İşte detaylar..

Asgari ücretin ne kadar olacağını belirleyecek Asgari Ücret Komisyonu, çalışma hayatını yakından ilgilendiren zam maratonuna bugün başlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplanacak olan komisyon, saat 14.00'te bir araya gelecek.

Asgari ücret komisyonunda işçi tarafından beş, işveren tarafından beş ve hükümet temsilcilerinden beş olmak üzere toplam 15 kişilik bir heyet bulunacak.

Görüşmelerde işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi birden yer alacak. Buna göre kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, bu yıl yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı verecek.

Aralık ayı boyunca devam edecek olan görüşmelerde enflasyon ve genel ücretler seviyesi göz önünde bulundurulacak.

Ancak bugünkü görüşmeden bir sonuç çıkması beklenmiyor zira taraflar ilk toplantıda karşılıklı raporlarlar sunuyor.

"Tek zam olacak"

Temmuz ayında yapılan ara zamda yüzde 34 artış yapılarak ücret net 11 bin 402 TL olarak belirlenmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına göre 2024’te ise asgari ücrete tek zam yapılacak.

Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dubai ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücrete tek zam mesajı vermiş ve “Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter” ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücrete tek zam mesajı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Aralık'ta görüşmelerine başlanacak yeni asgari ücrete ilişkin, "Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz" dedi.

Süreç nasıl işleyecek?

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İLGİLİ MAKALE Asgari ücret nedir? Nasıl belirlenir? Asgari ücret nedir? Nasıl belirlenir?

Pazarlık öncesi neler yaşandı?

Görüşmelerde işçi tarafını temsil edecek Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantıda 14 bin TL civarında hesaplanan açlık sınırının teklif edilmesi halinde, "O zaman masadan kalkarız. Öyle şey olmaz" demişti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin değil iki kez, yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini belirterek 13 maddelik taleplerini açıklamıştı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı ise konuyla ilgili paylaşımında, "Önerdiğimiz formülümüzde asgari ücret artış oranı; geçmiş 6 aylık enflasyon oranına, yine son 6 ayın ekonomik büyüme oranı eklenerek belirlenmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Beklentiler ne yönde?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak duyuruldu.

Kasım ayında açıklanan aylık yüzde 3,28’lik enflasyon oranıyla birlikte temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 33,65 olarak gerçekleşti.

Bu veriler göz önüne alındığında 11 bin 402 lira olan 2023 asgari ücretine yüzde 50 zam yapıldığı takdirde asgari ücret 2024’te net 17 bin 103 olarak uygulanacak.

Zam yüzde 55 olduğu takdirde ise asgari ücret rakamı 17 bin 673 liraya çıkacak.

İLGİLİ HABER Tek zam olursa asgari ücret yılbaşında kaç olur? Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zam oranını beklerken, Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara da asgari ücrete yönelik hesaplamasının sonuçlarını paylaştı.

Öte yandan siyasi partiler de asgari ücret için önerilerini açıkladı.

Buna göre İyi Parti lideri Meral Akşener, partisinin asgari ücret için önerisinin 17 bin TL olduğunu duyurdu. Yılda 2 kez zamdan yana olan Meral Akşener, bu ücretin temmuz ayında ise 20 bin 500 TL'ye çıkarılması gerektiğini belirtti.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise asgari ücrete ilişkin önerilerinin 25 bin lira olduğunu belirterek, asgari ücretin yoksulluk sınırına göre her ay düzenli olarak güncellenmesini talep etti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise asgari ücretin açlık sınırının altında olmaması gerektiğinin altını çizerek, en az 17 bin lira olması gerektiğini söyledi.

İLGİLİ ANALİZ Asgari ücretlinin konut alım gücü son 5 yılda nasıl değişti? Asgari ücret tartışmalarının arttığı konut talebinin ise düşmeye devam ettiği bir dönemde asgari ücretlinin 2018 - 2023 yılları arasındaki konut alım gücünü mercek altına aldık.
REKLAMI KAPAT X