Asgari ücret hizmet sektöründe 24 bin TL bandına çıktı: Sektörlere göre verilen asgari teklifler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asgari ücret hizmet sektöründe 24 bin TL bandına çıktı: Sektörlere göre verilen asgari teklifler
Doviz.com
08.07.2024 14:39

Türkiye'de istihdam piyasasının nabzını tutan uzmanlar, asgari ücretin çeşitli sektörlerdeki farklılıklarına dikkati çekerek sektör bazında ücret tekliflerini açıkladı.

İstihdam piyasasının nabzını tutan 24 Saatte İş Kurucu Ortağı Mert Yıldız, CNBC-e'den Emre Eser'in sorularını yanıtladı.

Son dönemde adayların beklentilerinin önemli ölçüde arttığını ve işverenlerin buna yanıt olarak ciddi zamlar yaptığını ifade eden Yıldız, aralık ayında yapılan son asgari ücret zammının ardından mayıs ve haziran verileri değerlendirildiğinde, adayların ücret beklentilerinin yüzde 45 oranında arttığını aktardı.

Talepteki bu artış sonrasında işverenlerin de hizmet sektörü başta olmak üzere birçok sektörde yüzde 50’ye varan zamlar yaptığını bildiren Yıldız, hizmet sektörünün yeni asgari ücret seviyesini 24.000-24.500 lira bandına çektiğini bildirdi.

Yıldız, bu sektörlerdeki işverenlerin, adayların beklentilerini karşılamak adına ciddi zamlar yaptığını belirterek, "Yeme içme sektörü, perakende ve lojistik gibi alanlarda yeni asgari ücret seviyesi 24.500 lira seviyesine gelmiş durumda" dedi.

https://static.doviz.com/images/content/1720438457.png

Kaynak: CNBC-e / Hizmet sektöründe işe göre asgari ücretin geldiği seviye

Adayların kararlarını etkileyen faktörler

Yıldız’ın aktardığına göre sadece ücret artışı işverenlerin eleman bulmasını kolaylaştırmıyor. Adayların iş tercihlerini belirleyen birçok faktör bulunuyor. Lokasyon, işverenin sunduğu ek imkanlar ve işverenin karakteri gibi unsurlar, adayların kararlarını etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. İşverenlerin, sadece ücret artışıyla değil, aynı zamanda ulaşım desteği, yemek imkanı ve özel sağlık sigortası gibi yan haklarla da adayları cezbetmeye çalıştıkları gözlemleniyor.

Sektörlere göre iş bulma kolaylığı

En kolay iş bulunabilen sektörlerin başında ise yeme içme sektörü geliyor. Yaz aylarında artan talep nedeniyle bu sektördeki işverenlerin ciddi bir eleman arayışı içinde olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda, kurye sektöründe de önemli artışlar yaşanıyor.

Mevsimsel iş geçişleri

Yıldız’a göre mevsimsel iş geçişleri de dikkati çeken konulardan biri. Buna göre kış aylarında garsonluk veya mutfak işleri gibi kapalı alanlarda çalışan adaylar, yazın hava şartlarının düzelmesiyle birlikte kuryeliğe geçiş yapıyor. Bu durum ise iş piyasasında mevsimsel hareketliliği beraberinde getiriyor.

Mert Yıldız, bu trendlerin ve aday beklentilerinin işverenler tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgularken, işverenlerin sadece ücret artışı ile değil, sundukları yan haklarla da adayları cezbetmeleri gerektiğini belirtti.

İLGİLİ HABER “Emekli maaşlarına yönelik iyileştirme hazırlığı yapılıyor” iddiası AK Parti kurmaylarının en düşük emekli maaşının yükseltilmesi için harekete geçtiği ve bu kapsamda, 10 bin TL düzeyinde bulunan en düşük emekli maaşının en az 12 bin TL’ye çıkartılmasının öngörüldüğü öne sürüldü.
İLGİLİ HABER Hangi meslek ne kadar ücret alacak?: Kademelerine göre yeni memur maaşları Haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından memurların yılın ikinci yarısında alacağı maaş farkı belli oldu. Maaş farkının netleşmesinin ardından ise hangi memurun ne kadar maaş alacağı merak edilmeye başlandı. İşte güncel zam oranıyla kalem kalem memurların kademelerine göre alacağı maaşlar...
REKLAMI KAPAT X