Asgari ücret pazarlığında “Türk-İş ve TİSK'in teklifleri arasında %21 fark var” iddiası

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asgari ücret pazarlığında “Türk-İş ve TİSK'in teklifleri arasında %21 fark var” iddiası
Doviz.com
16.06.2023 14:42

Asgari ücret zam pazarlığında ikinci toplantıya sayılı gün kala, ilk toplantıda tarafların masaya sunduğu rakamlar arasında yüzde 21'lik bir fark olduğu iddia edildi.

Doğrudan 7 milyonu, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücrette son viraja girildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 13 Haziran'da yaparken, gözler 19 Haziran Pazartesi yapılacak olan ikinci toplantıya çevrildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta altını çizerek vurguladığı "Asgari ücret noktasında işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz" açıklaması sonrası kamuoyunda ise beklentiler artarken, "Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?" sorusunun yanıtı için kulislerde pek çok rakam konuşulmaya başlandı.

İLGİLİ HABER Asgari ücrete yönelik yeni iddia: Cem Küçük aldığı kulis bilgisini paylaştı Gazeteci Cem Küçük, Tv100 ekranlarında Özgür İfade programında, asgari ücretin 11 bin-11 bin 58 lira arası olacağına yönelik bilgi aldığını aktardı.

Geçtiğimiz yıl yüzde 54,7 zam ile net 8 bin 506 TL'ye yükseltilen asgari ücret için Gazeteci Faruk Erdem ise Yeni Asır'daki yazısında "İşçi tarafını temsil eden Türk-İş masaya 11.835 TL net asgari ücret teklifiyle geldi. Aslında bu Çalışma eski Bakanı Vedat Bilgin'in 500 dolar açıklamasından yola çıkılarak yapılan bir teklifti." dedi.

Erdem, işçi kesiminin sunduğu teklif karşısında işvereni temsil eden TİSK'in ise ilk teklif olarak net asgari ücretin 10 bin TL olmasını istediğini belirtti.

"Bu taleplere baktığımızda işçi tarafının istediği zam oranı yüzde 39 civarında olurken, işverenin teklifi yüzde 18'e yakın çıkıyor. İki teklife bakınca işveren 6 aylık enflasyonu baz alırken, işçinin talebinde refah payını da görüyoruz" diyen Erdem, işveren kesiminin 10 bin TL konusunda çok diretmediğinin de altını çizerek, söz konusu rakamın esnetilebileceğini söyledi.

Devlet desteği ile birlikte yüzde 30 civarında bir artış ile asgari ücretin net olarak 11.058 TL belirlenmesinin beklendiğini belirten Faruk Erdem, yazısının devamında "Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Başkan Erdoğan'ın da mutlaka bir katkısı olacaktır. O noktada rakamın 11.500 TL'yi bulabileceği de ihtimaller arasındadır. Müzakerelerin kısa sürede uzlaşı ile neticeleneceğini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Eski TCMB Başekonomisti asgari ücret öngörüsünü paylaştı Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin öngörüsünü sosyal medya hesabından duyurdu.
REKLAMI KAPAT X