Asgari ücrette ara zam ihtimali ne zaman ortadan kalkar?: Ekonomistler değerlendirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asgari ücrette ara zam ihtimali ne zaman ortadan kalkar?: Ekonomistler değerlendirdi
Doviz.com
22.11.2023 15:49

Ekonomist Muhammet Bayram, Bakan Işıkhan’ın asgari ücretin yılda tek zam olacak şekilde ayarlanması için çalıştıklarını belirtmesinin ardından konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.

Asgari ücretle ilgili bir soruya ise Işıkhan, "Temmuz ayında olduğu gibi temel ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz" yanıtını vermişti.

İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan'dan "asgari ücrete tek zam" sinyali Bakan Işıkhan, 2024'te geçerli olacak asgari ücrete ilişkin tek zam sinyali vererek, “Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” dedi.

Asgari ücrete tek zam yapılması ihtimali ise yeni asgari ücret rakamına yönelik merakın da artmasına yol açtı.

Ekonomist Muhammet Bayram da konuyla ilgili Milliyet'e açıklamalarda bulundu.

Buna göre Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 67,23 olduğunu belirten Bayram, “Merkez Bankası’nın beklentisi yüzde 65’lerde. Enflasyon beklentileri düşüyor. Burada vatandaşın önceki enflasyonu da üstlenmesinden dolayı ciddi bir artış beklentisi var" diye konuştu.

Bayram, asgari ücrete yılda tek zam yapılması konusuna yönelik ise şunları söyledi:

"Eğer bir ara zam yapılmayacaksa enflasyon farkı artı gelecek dönem enflasyonun da ücretlere yansıtılması gerekiyor ki yılda tek seferde bir artış yapılabilsin.

Bu sebeple Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda gelecek yıl bir kez asgari ücret belirlenecek denirse, asgari ücret 6 aylık enflasyon farkının üzerine çıkacaktır.

Ancak, enflasyon farkı kadar artış ve refah payı artışı olursa gelecek sene tekrar ara dönemde zam yapılacaktır diyebiliriz.

En düşük enflasyon beklentim yüzde 35’ler civarında. Asgari ücrette eğer yüzde 35 artış olursa 15 bin 392, yüzde 50 artış olursa (bu bizim olabilecek en yüksek artış beklentimizdir) 17 bin 103 TL seviyesine çıkılır.

Benim tahminim yüzde 45’ler seviyesinde olacağıdır, bu da 15 bin 962 TL yapar, asgari ücrette psikolojik sınır 16 bin TL’dir."

İLGİLİ HABER Asgari ücret ve emekli maaş artışına ilişkin son tahminler Milyonlarca vatandaş yeni yıl zammını merakla beklerken, kulislerde de bazı rakamlar konuşulmaya başlandı. İşte asgari ücret, memur ve emekli maaşına yönelik kulislerdeki son rakamlar..
REKLAMI KAPAT X