Asgari ücret ve emekli maaş artışına ilişkin son tahminler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asgari ücret ve emekli maaş artışına ilişkin son tahminler
Doviz.com
17.11.2023 14:38

Milyonlarca vatandaş yeni yıl zammını merakla beklerken, kulislerde de bazı rakamlar konuşulmaya başlandı. İşte asgari ücret, memur ve emekli maaşına yönelik kulislerdeki son rakamlar..

Gazeteci Fatih Portakal, Youtube kanalında yaptığı yayında önümüzdeki ay belirlenecek olan 2024 yılı asgari ücretiyle ilgili açıklamada bulundu.

Aralık ayının son haftasında asgari ücretin kaç lira olacağının öğrenileceğini söyleyen Portakal, “Konuştuğum 1-2 kişinin aktardığına göre asgari ücret beklentisi 16 bin 500 ile 16 bin 900 lira arasında olacağı yönünde. 18 bin telaffuz edilmiş fakat çalışma maliyeti çok etkileyeceği için işveren tarafından istenmiyormuş. İktidar da enflasyon hedefinden sapma olacağı için istemiyormuş.” ifadelerini kullandı.

Memur maaşlarında ne kadar artış bekleniyor?

Geçtiğimiz aylarda 7'nci dönem toplu sözleşmenin başlatıldığını belirten AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin ise memur maaşlarındaki olası artışa ilişkin şunları kaydetti:

"Memur ve memur emeklilerinin ocak ayında yüzde 15'lik bir artış alacağı ve bir önceki aydan da bir enflasyon farkı alacağı toplu sözleşmede bir madde olarak düzenleniyor. Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemelerine baktığımızda da yaklaşık olarak yüzde 50'ye yakın bir artış alacaklar."

Zengin ayrıca ocak ayında en düşük memur maaşına ilişkin tahminini de açıkladı. Buna göre Zengin, konuyla ilgili, "Memur ve memur emeklilerinde yüzde 50 yaklaşık olarak artış gerçekleşmesi durumunda şu anda en düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 lira, bu oran yüzde 50 olduğu takdirde 33 bin liraya yaklaşık olarak çıkması bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Emekliye ne kadar zam gelir?

Emekliye gelecek zam hakkında ise Cem Küçük açıklamada bulundu.

Buna göre Küçük, yaptığı hesaplamayla emekli maaşına bu sefer kök ücrete de yapılacak bir zam ve enflasyon farkı + refah payı eklenerek %50'nin üzerinde bir artış yapılacağına işaret etti.

Küçük'ün bahsettiği üzere kök ücrete zam, enflasyon payı ve refah payı eklenen bir artışla en düşük emekli maaşı 11.250 TL’ye çıkabilir.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından da paylaşım yapan Küçük, şunları söyledi:

"Temmuz ayında yapılan %25’lik zamla hayal kırıklığına uğrayan emekliler gözünü yeni yılda yapılacak zamma çevirdi. Kök maaş artırılacak böylece 7.500 TL olan en düşük emekli aylığı da yükseltilecek. Enflasyon farkı ile refah payı eklendiğinde emekliye yapılacak olan zam %50’yi bulacak."

İLGİLİ HABER “Çiftçilere de 5 bin liralık emekli ikramiyesi verilecek” iddiası Milyonlarca emekliye 5 bin TL’lik ikramiye verilmesinin ardından ikramiyeden yararlanamayan çiftçiler için yeni bir karar alındığı iddia edildi.
REKLAMI KAPAT X