
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki üçüncü toplantısı sona erdi. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ağar ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, herhangi bir rakamın konuşulmadığını bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde ilk toplantısını 10 Aralık'ta, ikinci toplantısını 16 Aralık'ta yapan komisyon, üçüncü toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığında bugün gerçekleştirdi. Toplantı yaklaşık bir saat sürdü.
İlk toplantıda işçi ve işveren heyetleri görüşlerini komisyona bildirirken, ikinci toplantıda ise Hazine ve Maliye Bakanlığı verileri, Ticaret Bakanlığı verileri ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri masaya yatırılmıştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da üçüncü toplantı için artık tarafların tekliflerini beklediklerini ifade etmişti.
Rakamların konuşulmasının beklendiği üçüncü toplantı sonrası Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ağar ise şunları aktardı:
"Komisyon toplantısında yine rakam gündeme gelmedi. Biz para talep eden tarafız, dolayısıyla hükümetin bir rakam söylemesi gerekiyor.
Önümüzdeki hafta sonuç gelecektir diye düşünüyoruz, temennimiz milletin biraz rahatlayacağı bir ücret gelmesi yönünde.
Asgari ücret düşük olursa 1 yıl daha geçinemeyiz. Alım gücü göz önüne getirilerek karar verilmeli."
Bakan Işıkhan'dan ilk açıklama
Toplantı sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Işıkhan ise şunları söyledi:
"Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını uzlaşı ve istişare zemininde yürütüyoruz.
Bugün gerçekleştirdiğimiz 3’üncü toplantıda işçi ve işveren temsilcilerimiz ile Bakanlığımızda bir araya geldik.
2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız."
2025 asgari ücretinde olası rakamlar
Hedeflenen enflasyon
Asgari ücrette gündemdeki ilk rakamlar, artışın hedef enflasyona göre yapılması senaryosunda şekilleniyor.
Orta Vadeli Program'a göre 2025 için enflasyon beklentisi yüzde 17,5 seviyesinde. OVP'de yer alan hedef enflasyona göre zam yapılması durumunda asgari ücret 2025 için 19 bin 977 seviyesine çıkacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise son enflasyon raporunda 2025 için enflasyon beklentisini yüzde 14'ten yüzde 21 seviyesine çıkarmıştı. TCMB'nin enflasyon beklentisi dikkate alınırsa asgari ücret yüzde 21 artışla 20 bin 572 TL'ye çıkacak.
Yabancı kurumların tahmini
Yabancı kurumlardan gelen bazı yorumlar ve yetkili isimlerden gelen açıklamalar ise asgari ücrette ikinci senaryo olarak yüzde 25 seviyesinin öne çıkmasına neden oldu.
Ekim ayının sonunda TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Washington’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerde 2025 para politikasını şekillendirirken asgari ücret artışı boyutunu da değerlendirmeye alacakları mesajını verdiği belirtilmişti.
Bu oranda bir zam yapılması durumunda asgari ücret 21 bin 253 lira olacak.
Asgari ücrete ilişkin görüş bildiren yabancı kurumlardan bir bölümü de yüzde 30’lık artış öngörüsünde bulundu.
Bu oranda bir zam yapılması durumunda ise asgari ücret 22 bin 103 lira olacak.
Orta nokta tahminleri
Asgari ücrette beklenen-hedeflenen enflasyon tartışmasında öne çıkan bir diğer öneri ise ortak noktada buluşulması oldu. Bu kapsamda asgari ücrete yüzde 35'lik artış yapılması önerildi.
Asgari ücrete yüzde 35 oranında zam yapılırsa yeni yılda asgari ücret 22 bin 953 lira olarak uygulanacak.
Gerçekleşen enflasyon
Yeni asgari ücrette son senaryo ise gerçekleşen enflasyona göre bir artış yapılması. TCMB'nin son enflasyon raporunda 2024 yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 38'den yüzde 44'e çıkarıldı. Bu veri baz alınırsa 2025 yılında asgari ücret 24 bin 843 lira olacak.
