Asya Borsaları Trump’ın Çin’e Karşı Başlattığı Ticaret Savaşına Sert Tepki Verdi 

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asya Borsaları Trump’ın Çin’e Karşı Başlattığı Ticaret Savaşına Sert Tepki Verdi 
Doviz.com
23.03.2018 16:23

Cuma günü Asya  borsaları Trump’ın Çin’e karşı başlattığı ticaret savaşlarına sert tepki verdi.  Bu bölgede borsalarda kayıtlı şirketlerin %90’ının ihracata yönelik olması nedeniyle hisse senetleri endeksleri hızla geriledi. 

 

Trump yönetiminin, Çin ile olan ticaret açığını kapatmaya yönelik hamleler yapacağı haftalar öncesinden bilinmesine rağmen, Perşembe günü açıklanan, ABD’nin Çin’den ithal edilen mallara 60 milyar dolarlık ilave gümrük vergisi uygulama  kararının ardından  yatırımcılar güvenli liman olan bilinen Japon yeni, altın ve devlet tahvillerine yöneldi.  Japon yeni dolar karşısında son 1,5 yılın en yüksek değerine yükseldi.  Dolar /yen paritesi 104,64  yen civarına kadar geriledi. 

 

Çin ticaret bakanı Cuma günü 3 milyar dolarlık ABD ürününe gümrük vergisi uygulayabileceklerini açıkladı.  

 

Japonya’da Nikkei 225 endeksi, Japon yeninin dolar karşısında değer kazanmasının etkisiyle  günü %4,51 puan kayıpla tamamladı.  Endeks  haftayı %4,9 kayıpla kapattı.     Güney Kore’de Kospi endeksi günü %3,18, haftayı da %3,1 kayıpla bitirdi.  ABD’nin ticaret savaşı açtığı Çin’de  ise Şanghay Bileşik endeksi %3,40, Şenzen Bileşik endeksi  %4,50 gerilerken, endeksler haftalık bazda sırasıyla, %3,7 ve %5,2 geriledi.    Hong Kong’da  Hang Seng endeksi ise %2,4 kayıpla günü kapatırken, haftalık bazda ise %3,8 geriledi. 

 

Yeni Zelanda’da gösterge endeksi NZ50GR, günü %1 kayıpla kapatırken haftalık bazda  %0,5 artış kayderek bölgede haftayı artıda bitiren tek endeks  oldu.  Avustralya’da S&P ASX200 endeksi günü %1,96 kayıpla tamamladı.  Endeks haftalık bazda %2,10 geriledi.

 

ABD’nin attığı adımlara karşı Çin’den çok kuvvetli bir karşı hamle  gelmemiş olması  ve henüz ABD’nin Çin’e ihraç ettiği mallara gümrük vergisi uygulama kararı almaması, Çin’in durumu olabildiği kadar idare etmeye çalıştığı ve bazı tavizler vermeye hazır olduğu izlenimini veriyor.

Etiketler: abd
REKLAMI KAPAT X