Asya'nın en zengin insanlarından biri olan Adani'nin zararı, 100 milyar doları aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asya'nın en zengin insanlarından biri olan Adani'nin zararı, 100 milyar doları aştı
Doviz.com
02.02.2023 14:42

Asya'nın en zengin insanlarından Gautam Adani'nin şirketi Adani Group'un zararı, 24 Ocak'ta hisse senedi manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı yapmakla suçlanmasından bu yana 100 milyar doları aştı.

Hindistan'da yer alan Adani Group, bir açığa satış şirketinin piyasada kargaşayı tetikleyen ve şirketin halka açık hisse satışını geri çekmesine yol açan sert raporunu paylaşmasıyla 100 milyar doların üzerinde zarar etti. 

Buna göre, Gautam Adani'nin ana şirketlerindeki kayıplar, Hindenburg Research'ün kapsamlı bir eleştirel raporunun 24 Ocak'ta yayınlanmasından bu yana 107 milyar dolara ulaştı.

İki yıl süren bir soruşturma sonucunda hazırlanan raporda ise Adani, hisse senedi manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı yapmakla suçlanmıştı.

Bu iddia sonrasında Adani Group bünyesinde bulunan şirketlerin hisse senetlerinde sert düşüşler yaşanırken, Adani tarafından da 413 sayfalık bir yalanlama beyanı yayımlandı.

Beyanında Hindenburg'u "etik dışı bir açığa satış yapan satıcı" olarak tanımlayan Adani, "Binlerce mil ötede oturan, güvenilirliği ve etiği olmayan bir kuruluşun açıklamalarının yatırımcılarımız üzerinde ciddi ve benzeri görülmemiş olumsuz etkilere neden olması son derece endişe vericidir" ifadelerini kullandı.

Adani ayrıca "Hindenburg, bu raporu herhangi bir fedakârlık amacıyla değil, tamamen bencil güdülerle ve yürürlükteki menkul kıymetler ve kambiyo yasalarını açıkça ihlal ederek yayınlamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Hindenburg ise 29 Ocak'ta Adani'nin yorumunun, odağı esas konulardan uzaklaştırmayı amaçladığını söyledi.

Adani Grup şirketlerinin hisselerindeki hızlı düşüş ise Hindistan piyasalarında daha geniş çaplı endişelerin oluşmasına yol açtı. 

Reuters'in perşembe günü hükümet ve bankacılık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Hindistan Merkez Bankası yerel bankalardan Adani Holding'e olan maruziyetlerini paylaşmalarını istedi.

Benzeri görülmemiş piyasa koşulları ve günlük hisse senedi fiyatlarındaki keskin dalgalanmalar ise Adani Enterprises'ın çarşamba günü 2,5 milyar dolarlık ek halka arzını (FPO) durdurmasına yol açtı.

Adani yaptığı açıklamada, "Yatırımcıların menfaatleri her şeyden önemlidir ve bu nedenle onları olası mali kayıplardan izole etmek için Yönetim Kurulu FPO'ya devam etmemeye karar vermiştir" dedi. 

REKLAMI KAPAT X