Atlanta Fed Başkanı Bostic: Para politikası enflasyonu hedefe çekmek için yeterince sıkı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Atlanta Fed Başkanı Bostic: Para politikası enflasyonu hedefe çekmek için yeterince sıkı
Doviz.com
31.08.2023 10:59

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD'de faiz oranlarının daha fazla artırılmasına karşı çıkarak, para politikasının enflasyonu makul bir süre içinde %2'ye düşürecek kadar sıkı olduğunu savundu.

Güney Afrika'nın Cape Town kentinde düzenlenen konferanstan konuşan Bostic, "Politikanın uygun bir şekilde kısıtlayıcı olduğunu düşünüyorum. İhtiyatlı ve sabırlı olmalı ve kısıtlayıcı politikanın ekonomiyi etkilemeye devam etmesine izin vermeliyiz, yoksa çok fazla sıkılaştırma ve gereksiz ekonomik acı verme riskiyle karşı karşıya kalırız. Ancak, bu yakın zamanda politikanın gevşetilmesi taraftarı olduğum anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Mart 2022'den bu yana yapılan 5,25 puanlık faiz artışının enflasyonun net bir düşüş yoluna girmesine yardımcı olduğunu belirterek, tüketici fiyatları enflasyonunun geçen yaz %9'luk zirve seviyesinden Temmuz ayında %3,2'ye gerilediğine dikkat çeken Bostic, düşen kiraların henüz konut hizmetleri enflasyonu verilerine yansımadığı göz önüne alındığında, enflasyonun temel hızının "şimdiden hedefe yakın olabileceğini" söyledi.

Bostic, iş dünyası anketlerinin daha az sayıda firmanın fiyat artışına devam etmeyi planladığını gösterdiğini ve tüketici fiyat endeksinde %5 veya daha yüksek enflasyon kaydeden kalemlerin oranının geçen yaz %80'den %35'e düştüğünü belirtirken, işgücü piyasasının soğumakta olduğunu ve işverenlerin ödedikleri yüksek ücretlere ayak uydurmak için fiyatları artırmayı planlamadıklarını söylediğini vugruladı.

Bostic, genel olarak Fed'in, enflasyonun makul bir zaman diliminde Fed'in %2'lik hedefine ulaşma yolunda ilerlediği netleşene kadar politikayı sıkı tutma konusunda "kararlı" olması gerektiğini ifade ederek, "Politikanın zaten bizi oraya götürecek kadar kısıtlayıcı olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell, Jackson Hole'da konuştu: Daha fazla faiz artırımına açık kapı bıraktı Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında enflasyonla mücadelede daha dikkatli olunması çağrısında bulunarak, ek faiz artışlarının gelebileceğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X