Avrupa Merkez Bankası'ndan ilk faiz indirimi ne zaman gelir?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Avrupa Merkez Bankası'ndan ilk faiz indirimi ne zaman gelir?
Doviz.com
08.12.2023 13:51

Ekonomistler, küresel çapta merkez bankalarının faiz artırım döngüsünü ne zaman sonlandıracağına yönelik merakın arttığı bir dönemde, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimine ne zaman başlayabileceğine yönelik değerlendirmede bulundu.

Bloomberg'in hazırladığı ankete göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını yatırımcıların düşündüğü kadar kısa sürede ya da hızlı bir şekilde düşürmeyecek. Ekonomistlere göre politika yapıcılar, mevcut piyasa beklentilerine karşı geri adım atacak.

Buna göre ankete katılan ekonomistler, yetkililerin 14 Aralık'taki ikinci toplantıda borçlanma maliyetlerini koruyacaklarını ve 2024'teki üç çeyrek puanlık indirimlerin ilkini yapacakları haziran ayına kadar bu seviyede tutacaklarını öngördü.

HSBC ekonomisti Fabio Balboni ise konuyla ilgili paylaşımında, "ECB, sıkılaştırma politikasının bir kısmını gevşetme riski taşıdığı için muhtemelen piyasanın son güvercin dönüşünü bir dereceye kadar geri itmek isteyecektir. Ancak ilk faiz indiriminin zamanlaması için katı bir ileriye dönük yönlendirmeye başvurmak isteyecek gibi görünmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını ne zaman açıklayacak, beklenti ne yönde? ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı dolar, altın, borsa ve kripto para yatırımcıları tarafından merakla bekleniyor. Peki, piyasaları doğrudan etkileme potansiyeline sahip karar ne zaman açıklanacak, beklenti ne yönde? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X