Avrupa Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı
Doviz.com
14.09.2023 15:15

Avrupa Merkez Bankası (ECB) sürpriz bir karar alarak eylül ayında faizleri 25 baz puan artırdı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranını yüzde 4,50’ye, mevduat faizini yüzde 4'e, marjinal fonlama faizini ise yüzde 4,75'e çıkardı.

Piyasaların genel beklentisi ise faizlerin sabit bırakılacağı yönündeydi.

Toplantı sonrasında paylaşılan karar metninde ise sıkılaşma yönündeki sinyaller dikkat çekti.

Buna göre metinde, enflasyonun uzun süre yüksek görünmeye devam edeceği vurgulanırken, ECB'nin faizleri gerektiği kadar sıkılaştırıcı seviyede tutmayı sürdüreceğinin altı çizildi.

Öte yandan, karar metniyle birlikte piyasaların beklediği projeksiyonlar da açıklandı.

Enflasyon ve büyüme tahminlerinde revizyon

Karar metninde önümüzdeki iki yıl için enflasyon beklentisini yukarı çeken ECB, bunun yanında büyüme beklentilerini düşürdü.

Banka, 2023 enflasyon beklentisini yüzde 5,4'ten yüzde 5,6'ya; 2024 beklentisini ise yüzde 3'te yüzde 3,2'ye yükseltti. 2025 enflasyon beklentisi ise yüzde 2,1 olarak belirlendi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ise son olarak kamuoyunun enflasyon beklentilerini yüzde 2'de tutmanın kritik önem taşıdığını belirterek, enflasyon sinyali olarak çalışanların ücret seviyelerini takip etmeye devam edeceklerini söylemişti.

İLGİLİ HABER ECB'den enflasyon açıklaması ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun mevcut durumunu görmek için ücret verilerini izlediklerini duyurdu.

Öte yandan ECB, Euro Bölgesi için 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 0,9'dan yüzde 0,7'ye, 2024 yılı beklentisini yüzde 1,5'ten yüzde 1,0'e ve 2025 yılı beklentisini yüzde 1,6'dan yüzde 1,5'e çekti.

Piyasalar ise faiz kararının açıklanmasının ardından TSİ 15.45'te Lagarde'ın yapacağı açıklamalardan ECB'nin önümüzdeki süreçte nasıl adımlar atacağına yönelik ipuçları görmeyi bekleyecek.

Etiketler: ecb faiz
REKLAMI KAPAT X