Avrupa Merkez Bankası yılın üçüncü faiz indirimine hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa Merkez Bankası yılın üçüncü faiz indirimine hazırlanıyor
Doviz.com
14.10.2024 16:16

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyon risklerinin azalmasıyla birlikte bu yılın üçüncü faiz indirimini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Politika yapıcılar enflasyon risklerinin beklenenden daha hızlı azaldığını söylerken Avrupa Merkez Bankası (ECB) yılın üçüncü faiz indirimine gitmeye hazırlanıyor.

Euro Bölgesi’ndeki manşet fiyat artışları eylül ayında yüzde 1,8'e gerileyerek Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefinin altında kalmıştı. Enerji, gıda, alkol ve tütün gibi daha değişken bileşenleri dışarıda bırakan çekirdek enflasyon ise iki buçuk yılın en düşük seviyesi olan yüzde 2,7'ye gerilemişti.

Pazartesi sabahı itibarıyla para piyasaları ise ekim toplantısında 25 baz puanlık bir indirim daha yapılmasının yanı sıra aralık ayındaki bir sonraki ve yılın son toplantısında da faiz oranının yüzde 3'e düşürüleceğini fiyatlamıştı.

ECB'nin faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor

ECB'nin 12 Eylül'deki toplantısından bu yana, yetkililerden gelen bir dizi güvercin yorum ve Almanya da dahil olmak üzere Euro Bölgesi ülkelerinden gelen beklenenden daha soğuk enflasyon rakamları nedeniyle daha hızlı parasal genişleme beklentileri arttı.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau geçen hafta ekim ayında yapılacak bir faiz indirimini çok muhtemel olarak nitelendirmiş ve böyle bir adımın son olmayacağını söylemişti.

France Info radyo kanalına konuşan Villeroy, enflasyona karşı zaferin yakın olduğunu belirtirken, faizde bir miktar dalgalanma olabileceğinin altını çizmişti.

Bank of America Global Research ekonomistleri ise yayımladıkları bir notta, ECB'nin bu hafta faiz oranlarında büyük bir değişiklik yapmadan sınırlı bir düşüş gerçekleştirebileceğini öngörmüştü.

ECB ise faiz kararını perşembe günü açıklayacak.

İLGİLİ HABER Merkez Bankasının ekimde faiz kararı ne olacak?: Beklenti anketi sonuçlandı TCMB Para Politikası Kurulu, ekim ayına yönelik faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Peki, önceki toplantıda politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutan TCMB’ye yönelik ekonomistlerin beklentileri ne yönde? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X