Bakan açıkladı: Asgari ücrette ilk toplantının tarihi belli oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan açıkladı: Asgari ücrette ilk toplantının tarihi belli oldu
Doviz.com
01.12.2023 12:20

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını duyurdu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün yapılması beklenen toplantısı ertelendi; erteleme sebebi ise açıklanmadı.

Haberin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını duyurdu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yılın aralık yanında bir dizi toplantı yaparak bir sonraki yıl geçerli olacak asgari ücreti belirliyor.

Bu kapsamda 2024'te geçerli olacak asgari ücretin 31 Aralık sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor.

Asgari ücret ne kadar?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

İLGİLİ HABER DİSK'ten asgari ücret görüşmeleri öncesi 13 maddelik talep DİSK, 2024 yılı asgari ücret görüşmeleri öncesinde bu sene ilk kez yeni asgari ücret için rakam önerisi paylaşmayacaklarını belirterek, 13 maddelik taleplerini açıkladı.

Tek zam mı olacak?

Asgari ücrete 2022 ve 2023 yıllarında temmuz ayında ara zam yapılmıştı. Ancak 2024'te tek zam ihtimali üzerinde duruluyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da konuyla ilgili açıklamasında, “Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan'dan "asgari ücrete tek zam" sinyali Bakan Işıkhan, 2024'te geçerli olacak asgari ücrete ilişkin tek zam sinyali vererek, “Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise asgari ücretle ilgili, "Bu ücret başlangıç ücreti ama ülkemizde öyle bir noktaya geldi ki geçim ücreti oldu. Bakan Bey 'Bu sene bir kere artış olacak.' dedi. Hiç olmasın. Enflasyon da olmasın zam da yapmayın" diye konuşmuştu.

İLGİLİ HABER Türk-İş’ten asgari ücret mesajı: ‘Enflasyon olmasın zam da yapmayın’ Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretle ilgili, "Bu ücret başlangıç ücreti ama ülkemizde öyle bir noktaya geldi ki geçim ücreti oldu. Bakan Bey 'Bu sene bir kere artış olacak.' dedi. Hiç olmasın. Enflasyon da olmasın zam da yapmayın" ifadelerini kullandı.

Hedeflenen enflasyon tartışması

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'in asgari ücret artışının hedeflenen enflasyona göre yapılması talebi ise kamuoyundan tepki toplamıştı.

Eski TCMB Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da konuyla ilgili X hesabından yaptığı değerlendirmede, emeğin milli gelirdeki payına vurgu yaparak, "Emeğin milli gelir içindeki payı bu haldeyken ücretleri hedef enflasyona göre belirlemek adil değildir" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER İTO: Asgari ücret, hedeflenen enflasyon oranında artırılmalı İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yıl sonunda belirlenecek olan asgari ücretin OVP’de hedeflenen enflasyon oranında artırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde artırılmalı” dedi.
REKLAMI KAPAT X