Bakan açıkladı: Öğrencilere yönelik vergisiz telefon ve bilgisayarda son durum ne?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan açıkladı: Öğrencilere yönelik vergisiz telefon ve bilgisayarda son durum ne?
Doviz.com
07.08.2023 15:38

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul’da Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen  etkinlikte, öğrencilere yönelik vergisiz telefon ve bilgisayar için çalışmaların sürdüğünü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda bir bilgilendirme yapacağını ifade etti.

Bakan Bak, “Tercihim İstanbul, Üniversite Tercih ve Tanıtım Günü” etkinliğine katıldı. Bu etkinlikte bir takım açıklamalarda bulunan Bakan Bak, öğrencilerin barınacağı yurt kapasitesini artırmak için çalışma yaptıklarını dile getirerek, “Hedefimiz, hiçbir öğrencimizi dışarıda bırakmamak. Şu an yurt kapasitesinde 900 binlerdeyiz. Hedefimiz 1 milyona ulaşmak.” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Osman Aşkın Bak, gençlere verilen ÖTV’siz akıllı telefon ve bilgisayar vaadi ile ilgili son durumu da paylaştı. Buna göre Bakan Bak, bunun için çalışmaların sürdüğünü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda bir bilgilendirme açıklaması yapacağını ifade etti.

Daha önce aktarılanlara göre ise bu muafiyetten yalnızca ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan üniversite öğrencileri yararlanabilecek. Ancak bu noktada yaş sınırı olup olmadığı da belirsizliğini korumaya devam ediyor. Bu ve bunun gibi detayların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından belli olması bekleniyor.

Vergisiz telefon ve bilgisayar fiyatları ne kadar olacak?

Son vergi artışı kararı ile birlikte bilgisayarlardan yüzde 20 oranında KDV alınmaya başladı. Buna göre, fiyatı 20 bin TL olan bir cihazdan KDV alınmadığında fiyatının 16 bin 666 TL olacağı söylenebilir.

Öte yandan, akıllı telefonlarda ise uygulanan vergi oranlarında farklılık bulunuyor. Buna göre, bir cihaz Türkiye’ye giriş yaptığında yüzde 1 Kültür Bakanlığı Payı, yüzde 12 TRT bandrolü ücreti alınıyor. Daha sonrasında ise yüzde 50 oranında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) de dahil ediliyor ve son olarak toplam fiyata yüzde 20 KDV ekleniyor. Böylelikle toplam vergi oranı yüzde 103,6 oluyor.

Yani, bir kişi akıllı telefon almak istediğinde ödediği paranın yüzde 103,6‘sı vergiye gidiyor. Vergisiz telefon muafiyeti geldiğinde ise bir gencin yaklaşık 48 bin 304 TL‘ye satılan iPhone 14 modelini 24 ila 25 bin TL civarında bir rakama alması bekleniyor.

Vergi indiriminin detayları netleşmeden kesin bir rakam belirtmek pek mümkün görünmese de, vergi indiriminin gelmesiyle gençlerin oldukça avantajlı bir şekilde telefon ve bilgisayar sahibi olabileceği rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABER Öğrencilere ÖTV’siz telefon ve bilgisayar fırsatı kimleri kapsayacak?: Vergisiz fiyatlar ne kadar olacak?  Seçim öncesi verilen vaatlerden biri olan öğrencilere bir defaya mahsus vergisiz telefon ve bilgisayar satışı konusu üniversite öğrencileri tarafından oldukça merak ediliyor. Peki, öğrenciye vergisiz telefon satışı başladı mı, ne zaman başlayacak ve kimleri kapsayacak?
REKLAMI KAPAT X