Öğrencilere ÖTV’siz telefon ve bilgisayar fırsatı kimleri kapsayacak?: Vergisiz fiyatlar ne kadar olacak? 

Okuma Süresi: 2 Dakika
Öğrencilere ÖTV’siz telefon ve bilgisayar fırsatı kimleri kapsayacak?: Vergisiz fiyatlar ne kadar olacak? 
Doviz.com
20.06.2023 11:06

Seçim öncesi verilen vaatlerden biri olan öğrencilere bir defaya mahsus vergisiz telefon ve bilgisayar satışı konusu üniversite öğrencileri tarafından oldukça merak ediliyor. Peki, öğrenciye vergisiz telefon satışı başladı mı, ne zaman başlayacak ve kimleri kapsayacak?

Geride bıraktığımız cumhurbaşkanı seçimlerinden önce neredeyse tüm adaylar ve partiler gençlere (öğrenciler) yönelik vergisiz akıllı telefon ve bilgisayar vaadinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız, ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Nitekim seçim sürecinin geride bırakılmasıyla öğrencilerin de bir defaya mahsus vergisiz telefon ve bilgisayar satışına yönelik merakları artış gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen kabine toplantısının ardından ise memur zammından öğrencilere sunulacak vergisiz teknolojik ürün hakkına kadar, taahhüt edilen tüm konuların temmuz ayında tek tek ele alınacağı söylendi.

Dolayısıyla sadece üniversite ögrencilerinin yararlanması planlanan düzenlemenin temmuz sonundan önce yürürlülüğe girmesi beklenmiyor. Teknoloji yazarı Mert Can Aka’nın aktardığına göre düzenlemenin en erken temmuz sonu, tahminen ise ağustos ve eylül aylarında, yani okullar açılmadan önce sunulması bekleniyor.

Vergi indirimli telefon ve bilgisayar fiyatları ne kadar olacak?

Dizüstü bilgisayardan yüzde 18 oranında KDV alınıyor. Buna göre, 10 bin TL seviyesindeki bir cihaz, vergi muafiyetiyle birlikte 8 bin 200 TL’ye, 40 bin TL’lik olan bir cihaz ise seçim vaadinin yürürlüğe girmesi sonrasında 32 bin 800 TL’ye alınabilecek.

Fakat akıllı telefonlarda bu hesaplama biraz daha farklı gerçekleşecek. Zira Türkiye’ye geliş fiyatının üzerine önce yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, ardından yüzde 12 TRT bandrol ücreti ekleniyor. Sonrasında ise yüzde 50 ÖTV ve ÖTV dahil edilen meblağdan yüzde 18 KDV alınıyor.

Neticede ise yüzde 100,2 oranında bir vergi alınmış oluyor. Bu nedenle kabaca telefon fiyatlarının vergi muafiyetiyle birlikte yarı yarıya düşmesi beklenebilir. Bu da kabaca 30 bin TL’lik cihazın öğrenciler için 14 bin 999 TL gibi bir etikete sahip olacağına işaret ediyor.

İLGİLİ HABER Apple Türkiye, ürünlerine yeniden zam yaptı: Güncel iPhone fiyatları Döviz kurlarındaki yükselişin ardından ülkede birçok ürüne zam gelirken, Apple Türkiye’de ürünlerine yeniden zam yaptı.
REKLAMI KAPAT X