Bakan Bilgin'in dolar bazlı asgari ücret tablosuna eleştiriler arttı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Bilgin'in dolar bazlı asgari ücret tablosuna eleştiriler arttı
Doviz.com
24.12.2022 13:25

2023 yılı için uygulanacak asgari ücret rakamının belirli olmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in dolar bazlı paylaştığı asgari ücret tablosuna dair eleştiriler arttı.

2023 yılı için uygulanacak asgari ücret 8 bin 506 TL olarak açıklanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ilişkin dolar bazlı bir tablo paylaştı.

Bilgin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Cumhuriyet tarihinin hem TL hem de dolar bazındaki en yüksek asgari ücreti hayırlı olsun” mesajıyla birlikte 2002-2022 dönemine ilişkin asgari ücretin TL ve dolar cinsi değerlerinin yer aldığı tabloya yer verdi.

Kaynak: Vedat Bilgin - Twitter

Bakan Bilgin’in paylaştığı yukarıda gösterilen tabloda, geçmiş yılların asgari ücretlerinin dolar karşılığı hesaplanırken ilgili yılın ilk işlem günlerindeki dolar kurları hesaba katıldı, 2023 yılı için ise bu haftaki dolar kuru kullanıldı.

Öte yandan, Bilgin’in paylaştığı hesaplamada, ABD enflasyonundaki değişim hesaba katılmadı.

Bilgin’in paylaşımına Twitter’da tepki gösterenlerden biri de eski bankacı Kerim Rota oldu.

Bakan'ın bu paylaşımı ağır dezenformasyon içerir, diyen Kerim Rota, “Bakan'ın dolar bazında 20 yıllık karşılaştırma yapıp da, ABD enflasyonunu hesaba katmaması dezenformasyondur. Kendisinin tablosunu enflasyondan arındırıp paylaşıyorum” diyerek aşağıdaki tabloyu paylaştı.

Kaynak: Kerim Rota - Twitter

Tabloyu paylaşmasının ardından Rota, "ABD enflasyonundan arındırıldığında 2008’e göre asgari ücret yüzde 25 aşağıdadır.” dedi.

İktisatçı Hayri Kozanoğlu da Bilgin’in paylaşımına dair düzeltme yapan isimlerden biri oldu.

Prof. Dr. Kozanoğlu, konuyla ilgili yaptığı paylaşımında, “Bu hesaplama yanlış. Örneğin 2013’te asgari ücret 451 dolarmış. Aradan geçen 10 yılda ABD enflasyonu toplam %29,4 olmuş. Demek ki aynı satın alma gücüne sahip olmak için bugün 584 dolar ödenmesi gerekir. Bu da dün açıklanan 455 dolar asgari ücretten çok daha yüksektir.” ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X