Erdoğan 2023 asgari ücretini açıkladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Erdoğan 2023 asgari ücretini açıkladı
Doviz.com
22.12.2022 12:35

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üç toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrette, Komisyonu'nun uzlaşı sağlayamadığını belirtirken, asgari ücret rakamının ekonomik ve sosyal görünüme uygun olarak belirlendiğini aktardı.

Buna göre yeni asgari ücret net 8.506,80 TL olarak açıklandı. Asgari ücrette gerçekleşen artış ise %54,66 oldu. Bu artışa göre 2023 yılında geçerli olacak brüt asgari ücret ise 10.008 TL oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca şunları kaydetti:

"Ülkemiz 34,7 milyonluk iş gücüne karşılık yarattığı istihdamla tarihinin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır."

"2002 yılında 184 TL olan asgari ücret bizim dönemizde nominal olarak 30 kat arttı."

"2022 yıl içinde ise asgari ücrette ortalama %80 oranında artış sağlamıştık."

"Bu ay ile birlikte enflasyonda ciddi bir düşüşe şahitlik edeceğiz. Enflasyonu yıl ortasında %30, yıl sonunda %20'li seviyelere indirmekte kararlıyız."

"Beklenmedik bir durumla karşılaşırsak ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız."

Sendikaların talebi neydi?

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücret resmi tekliflerinin 9 bin TL olduğunu ifade ederken; DİSK asgari ücret talebinin 13 bin 200 TL, Hak-İş ise 10 bin TL olduğunu duyurmuştu.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında teamül gereği kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret görüşmelerinde ne olmuştu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 7 Aralık'ta birinci, 14 Aralık'ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 20 Aralık tarihinde üçüncü kez bir araya gelmişti.

Asgari ücret sürecinin başlarında işçi kesimini temsil eden Türk-İş cephesinden gelen kırmızı çizginin 7 bin 785 TL olduğu açıklaması tartışmalara yol açarken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın resmi tekliflerinin 9 bin TL olduğunu söylemesi sürecin önemli gelişmelerinden biri oldu.

Erdoğan, işçi tarafının asgari ücretin bin TL olması talebine, "Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe." ifadelerini kullanmıştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bu üç toplantıda uzlaşı sağlayamamasından ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gece saatleri itibarıyla Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile asgari ücret konusundaki son gelişmeleri görüşmek üzere bir araya geldi.

Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve TİSK'in üzerinde görüşmeler yaptığı konuları Erdoğan'a ayrıntılı bir sunumla aktardı.

Beştepe'de Erdoğan'ın açıklamaları öncesinde TİSK heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Bakan Vedat Bilgin ile görüşürken, işveren tarafı ve Bakan Bilgin son rakamları değerlendirdi.

Türk-İş ise asgari ücret toplantısına katılmadı.

Etiketler: asgari ücret
REKLAMI KAPAT X