Bakan Kurum açıkladı: Kirada %25 sınırı temmuzdan sonra devam edecek mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Kurum açıkladı: Kirada %25 sınırı temmuzdan sonra devam edecek mi?
Doviz.com
24.04.2023 09:49

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz'da sona erecek olan düzenlemeyi uzatacaklarını açıkladı.

Konutlardaki kira artış miktarını yüzde 25'le sınırlayan düzenlemeye ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TRT Haber'de açıklamalarda bulundu.

Buna göre Bakan Kurum, temmuz ayında sona erecek düzenlemenin uzatılacağını duyurdu.

Konut kira artışını sınırlayan düzenlemenin 2023'ün 7'nci ayına kadar geçerli olduğunu hatırlatan Kurum, 7'nci aydan sonra bunu uzatacaklarını, piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşları koruyacaklarını söyledi.

"Arzı artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz"

Bakan Kurum, kiralık konutlardaki fiyat artışlarına yönelik talep doğrultusunda arz artırıldığı zaman dengeleneceğini ifade etti.

TOKİ'nin buradaki rolüne dikkat çeken Kurum ise "Deprem riskini bertaraf etmek için ve vatandaşın konut sahibi olması için sosyal konut üretiyoruz. Bir taraftan da aslında piyasayı dengeliyoruz. 250 bin sosyal konutla da ilk evini alacaklara kredi imkanı tanıyoruz. Bunların hepsinin arzı artırmaya yönelik çalışmalar." diye konuştu.

2022 Haziran'da kabul edilmişti

TBMM Genel Kurulunda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme 2022 Haziran ayında kabul edilmişti.

Düzenlemeyle birlikte kira bedeline ilişkin anlaşmaların, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyeceğine karar verilmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, geçen yıl kiracıları rahatlatmak için konutlarda yüzde 25 zam sınırının getirildiğini belirterek, "Uygulama temmuz ayında bitiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Nebati ayrıca "temmuz ayından sonra serbest piyasa çerçevesinde fiyatların kendiliğinden belirleneceğini ve zam sınırlamasının yıllık, geçici bir süreç olduğunu" belirtmişti.

REKLAMI KAPAT X