
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ABD'nin açıkladığı gümrük tarifelerinden görece daha az etkilenebileceğini belirterek, düşen petrol fiyatlarının enflasyonun düşürülmesine katkı sağlayacağını bildirdi.
Bakan Şimşek, Financial Times’a verdiği röportajda, petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji ithalatçısı Türkiye’nin cari açığını daraltacağını, bunun da yaklaşık 18 ay önce başlatılan makroekonomik reformların en önemli göstergelerinden biri olan uluslararası rezervlerin yeniden inşasına katkı sağlayacağını kaydetti.
“Türkiye, ticaret yapısıyla tarifelere karşı daha yalıtılmış”
ABD’nin ithalata getirdiği geniş kapsamlı gümrük vergileri karşısında Türkiye’nin daha dayanıklı olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'nin 1 trilyon dolarlık ekonomisinin ticaretinin %80’inin AB ile gümrük birliği ve serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde ya da Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’daki dost ülkelerle gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Bu bağlamda Şimşek, Türkiye’nin nispeten izole bir ticaret yapısına sahip olduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olumlu ilişkileri olan ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin ihracatına %10’luk gümrük vergisi uyguladığını hatırlatan Şimşek, buna rağmen durumu “nispeten yapıcı” olarak nitelendirerek, “Ortalık yatıştığında, Türkiye'nin yatırımcıların gözünde Asya'daki ve diğer yerlerdeki daha sorunlu gelişmekte olan ekonomilerden olumlu bir şekilde ayrışabileceğini umuyor ve buna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Bütçede sapma olabilir ama asıl hedef enflasyon”
Türkiye ekonomisinin yavaşlamasının vergi gelirlerini azaltabileceğini, bu durumun ise tahmin edilenden daha büyük bir bütçe açığına neden olabileceğini kabul eden Şimşek, bu açığın Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesine destek olmak açısından kabul edilebilir düzeyde olduğunu vurguladı.
Ne olursa olsun harcama disiplinini sürdüreceklerini bildiren Şimşek, “Büyük resme baktığımızda bununla yaşayabiliriz.” dedi.
