Tarifeler Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Bakan Şimşek yanıtladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Tarifeler Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Bakan Şimşek yanıtladı
Doviz.com
07.04.2025 10:30

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tarifelerin Türkiye'ye etkisine ilişkin, "GSYH'mizi üretirken ihracat bazlı değil, iç talep bazlı gitmişiz, dolayısıyla bize yansımaları başka ülkelere göre daha sınırlı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’da IV. Tarım Orman Şurası “Tarım Ekonomisi Atölyesi” programında konuştu.

Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

"Dünyada karşı karşıya olduğumuz en büyük sorun belirsizlik, sadece ticaret politikalarındaki belirsizlik değil, küresel ekonomi ciddi bir belirsizlik ile karşı karşıya.

Dünyada dengeler değişiyor ve bunun yansımaları belirsizlik, oynaklık ve daha karmaşık bir küresel makro arka plan olarak bizleri karşılıyor.

Bugün ciddi bir şekilde korumacılık, yeni normal diye addedilebilir noktaya gelmiş durumda. Türkiye'nin ihracata bağımlılığı benzer ülkelere göre daha düşük.

"Diğer ülkelere göre daha az etkileneceğiz"

GSYH'mizi üretirken ihracat bazlı değil, iç talep bazlı gitmişiz, dolayısıyla bize yansımaları başka ülkelere göre daha sınırlı olacak. Çünkü bizde belirleyici olan iç pazardır.

İhracatımızın yüzde 80'inden fazlası yakın coğrafya ve dost ülkelere. İhracatın kural bazlı ülkeler dışında kalan önemli bir kısmı bu tür coğrafyalara olduğu için dış ticaretteki korumacılığa karşı bize benzer ülkelere göre göreceli olarak daha az etkileneceğiz.

"Son oynaklık kalıcı etki yaratmaz"

2023 ortalarında 55-60 milyar dolayında cari açık, rezervlerde yetersizlik ve ciddi bir KKM sorunu ile karşı karşıyaydık, program ortaya konulmasaydı enflasyonu nerelere götürürdü analizi gerekiyor. Son yaşanan oynaklığın kalıcı bir etki yaratacağını düşünmüyorum.

Hizmet enflasyonunda katılık var, kiralarda yüzde 25 üst limitini artırdık, eğitimde müdahalemiz söz konusu değil, bunun geçmişten gelen yansımaları var ama net bir şekilde enflasyon düşüyor ve düşmeye devam edecek çünkü bu bizim en büyük önceliğimiz.

Programımızın bir hedefi var; sürdürülebilir yüksek büyüme ve adil dağılım. Bu hedefe ulaşmak için fiyat istikrarı yani enflasyonu tek haneye indirmeyi ve mali disiplini hedefliyoruz.

Cari açığın bir miktar artmasını bekliyoruz. Petrol fiyatları bu seviyede kalırsa Türkiye'nin cari açık anlamında bu sene bir sorunu olmayacak.

En önemli konu, Türkiye petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüşten en fazla olumlu etkilencek ülkelerin başında geliyor."

İLGİLİ HABER Petrol fiyatları son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi Petrol fiyatları küresel ticaret savaşı tedirginliğini artıran tarifelerin ardından son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi.
REKLAMI KAPAT X