Bakan Şimşek, soru önergesini yanıtladı: IMEI kaydından ne kadar gelir elde edildi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Şimşek, soru önergesini yanıtladı: IMEI kaydından ne kadar gelir elde edildi?
Doviz.com
17.01.2024 17:30

Bolu Milletvekili Türker Ateş'in soru önergesini cevaplayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı telefon kayıt harçlarından elde edilen geliri açıkladı.

Yurt dışından getirilen akıllı telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için belirli bir süre içerisinde kayıt ettirilmesi gerekiyor. IMEI kaydı olarak bilinen bu işlem için ise bir ücret ödenmesi gerekiyor. Bu kayıt bedeli de 7 Temmuz 2023'te alınan kararla 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye yükseltilmişti.

Bu düzenleme ile ilgili olarak CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş ise Meclis Başkanlığı'na Bakan Şimşek'in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermişti. Bakan Şimşek de ilgili önergeyi yanıtladı.

Ateş, verdiği soru önergesinde “2022 sonuna kadar bu ücret 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7.3 katına çıkmıştır. Kararı duyan yurt dışından telefon getiren ancak yurt dışına henüz çıkış yapmayan vatandaşlar, aynı gün 6 bin 91 TL’yi vergi ve harç dairelerine yatırdı. Sistem daha önce vergi ve harç dairelerine yatırılan ödemeleri kabul etmedi. Telefon harcı mağdurları sonrasında ödedikleri 6 bin 91 TL’yi geri alabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’na iade talebi ile başvurdu.

Kaç vatandaşın telefon harcı bu sebeple iade edilmiştir? İade süresi ne kadar zamanda gerçekleşmiştir? 2023 yılında kaç kişi telefon kayıt harcı yatırmıştır? Bu harçlardan elde edilen gelir ne kadardır?” diye sordu.

Toplamda 6,2 milyar TL gelir elde edildi

Bakan Şimşek ise Ateş'in önergesine verdiği cevapta “1 Ocak 2023 - 21 Kasım 2023 tarihleri arasında 815 bin 289 adet telefon kayıt harcı ödemesinin yapıldığı tespit edilmiş olup, toplam tahsilat miktarı 6 milyar 237 milyon 244 bin 307,50 TL’dir. Diğer taraftan, 7 Temmuz 2023 tarihinde yapılan ödemelerden 39 bin 70 adet ödeme için vergi dairesi müdürlüklerince düzeltme işlemi başlatılmıştır.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Bakanlık telefon harcı mağdurları için çalışma başlattı IMEI kayıt harcına gelen zam öncesinde yurt dışından cep telefonu getirip, kayıt harcı 20 bin TL'ye çıkmadan önce para yatıran ancak IMEI kaydını yaptıramayanlara yönelik çalışma başlatıldı.

Yeni yılda IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu?

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 2024’te geçerli olacak tutar da belirlendi.

Buna göre yurt dışından şahsi kullanım için yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarındaki harç tutarı yeniden değerleme oranı kadar artılırak 2024 yılı için 31.692 TL'ye yükseltildi.

İLGİLİ HABER 2024’te geçerli olacak vergi ve harçlar belirlendi: MTV, gelir vergisi ve diğerleri Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğler ile 2024’te geçerli olacak vergi ve harçlar belirlendi. İşte MTV'den gelir vergisine, cep telefonlarından pasaport harçlarına yeni yılda geçerli olacak vergi ve harç miktarları..
REKLAMI KAPAT X