
Bangladeş yönetimi, ABD’nin hazır giyim ürünlerine yönelik uygulamayı planladığı %37’lik karşılıklı tarifelerin üç ay ertelenmesi talebinde bulundu.
Bangladeş’te geçici hükümete başdanışman sıfatıyla başkanlık eden Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus, ABD Başkanı Donald Trump’a bir mektup göndererek söz konusu tarifelerin etkilerini hafifletmeye yönelik diplomatik girişimde bulundu.
Yunus, mektubunda Bangladeş’in Trump’ın ticaret gündemine tam destek için gerekli tüm adımları atmaya hazır olduğunu belirtti. ABD tarafından Bangladeş’e uygulanması planlanan %37 oranındaki tarifelerin yeniden değerlendirilmesini isteyen Yunus, özellikle üç ay ertelenme talebini vurgulayarak, “Belirli test gereksinimlerini ortadan kaldırıyoruz. Paketleme, etiketleme ve sertifikasyon gereksinimlerini rasyonalize ediyoruz. Gümrük prosedürlerini ve standartlarını basitleştirmek gibi ticareti kolaylaştırma önlemleri alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bangladeş, küresel ölçekte Çin'den sonra ikinci büyük hazır giyim ihracatçısı konumunda bulunurken, yalnızca 2024 yılında ABD’ye 8,4 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Bu tutarın 7,34 milyar dolarlık kısmı hazır giyim ürünlerinden oluştu.
Trump’ın tarifeleri 9 Nisan’da yürürlüğe giriyor
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan 2025 tarihinde ABD’ye ithal edilen tüm ürünlere ek gümrük vergileri getiren kararnameyi imzalamıştı. Beyaz Saray, söz konusu tarifelerin 9 Nisan 2025’te yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.
Kararname kapsamında, ABD’nin ticaret partnerlerine yönelik uygulayacağı tarife oranları %10 ile %50 arasında değişiklik gösteriyor. Bu oranlar, özellikle düşük maliyetli üretimle öne çıkan ülkeler için büyük risk oluşturuyor.
Pek çok ülke gibi Bangladeş de söz konusu tarifelerin ekonomik etkilerinden kaygı duyuyor. Avrupa Birliği dahil olmak üzere çok sayıda ülke ise tarifelere karşı müzakere arayışına girmiş durumda. Bu kapsamda Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett, şu ana dek 50'yi aşkın ülkenin Beyaz Saray ile doğrudan temas kurduğunu açıkladı.
