Bankacılık sektörü çıkmazda: Kredi kartıyla nakit avans çekiminde son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bankacılık sektörü çıkmazda: Kredi kartıyla nakit avans çekiminde son durum
Doviz.com
23.05.2023 16:25

Merkez Bankası’nın kredi kartıyla nakit avans kullanımına dair aldığı kısıtlama kararından geri adım atmasına rağmen birçok bankanın hala nakit avans çekimlerinde normale dönmediği bildirildi.

Merkez Bankası’nın bankalara zorunlu tuttuğu gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi bankacılık sektörünün çıkmaza girmesine sebep olmuştu.

Bankalar ek yükümlülüğe maruz kalmamak için KKM mevduatlarının faizlerini yükseltmeye yönelmiş fakat bu durum bankaların kredi vermesinin de önünü tıkamıştı.

Sektör bu gelişmenin ardından ise KKM’ye yüksek faiz ödemek ile sabit faizli ve negatif getiri sağlayan devlet tahvili tutmak arasında seçim yapmak zorunda kalmıştı.

Ancak mevduat kredi faizlerinin yüzde 42’li seviyelere çıkmasının ardından bankacılık sektörünün kredi vermesinin mümkün olmadığına vurgu yapan sektör kaynakları, bankaların risk analizi yapmaya başladığını dile getirdi.

Kredi musluklarını iyice kapatan bankalara karşı vatandaşlar ise daha önce en karlı çözümü nakit avans kredilerinde bulmuştu.

Buna göre, nakit avans çekimlerinde faiz oranı her ay TCMB tarafından belirlenirken, son aylarda aylık yüzde 1,36 seviyesinde sabit tutulmuştu. Yani aylık yüzde 1,36 maliyet ile vatandaşların nakit avans kullanmasına imkan tanınıyordu.

Ancak geçen hafta TCMB, bireysel kredi kartları vasıtasıyla belirli bir limitin üzerinde yapılan nakit avans kullanımı ve kuyum harcamalarının da büyük kısmının yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar vermiş, ancak bu kararı birkaç gün sonra gelen yoğun eleştiriler üzerine kaldırmıştı.

Cuma günü kaldırılacağı bildirilen kararın ardından Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu ise “Kredi kartından nakit avans kullanımının sınırlandırılması kararı iptal edildi. Ancak iptale rağmen bankaların limitleri düşüreceği kesin. Daha önceki limitler uygulanmayacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

Babuşcu'nun bu değerlendirmesinin ardından kararının kaldırılacağının açıklandığı tarihten bu yana ise vatandaşların şikayetlerinde artış yaşandı. Tepkisini sosyal medya hesaplarından duyuran vatandaşlar özellikle, kararın Merkez Bankası’nın duyurmasıyla birlikte hemen yürürlüğe konulduğunu fakat kaldırılırken hala tam olarak uygulanamadığı belirtti.

REKLAMI KAPAT X