Bej Kitap: “Gümrük Vergileri Nedeniyle Girdi Maliyetleri Hızla Artıyor ”

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bej Kitap:  “Gümrük Vergileri  Nedeniyle Girdi Maliyetleri Hızla Artıyor ”
Doviz.com
19.04.2018 14:47

ABD Merkez Bankası Federal Reserve,  Bej Kitap olarak adlandırılan raporu Çarşamba günü yayımladı.  Bej Kitap’ta,  ABD ekonomisinin genel olarak sağlıklı bir şekilde büyümeyi sürdürdüğü,  istihdam artışının  devam ettiği ve bir çok şirketin işgücü piyasasının sıkılaştığını bildirdiği belirtiliyor. 

 

Fed’in, 12 bölgede bulunan Federal Reserve bankaları aracılığıyla 9 Nisan tarihine kadar topladığı anekdotlara dayalı olarak bölgesel ekonomik gelişmeleri değerlendiridiği Bej Kitap’ta, Trump yönetimi tarafından Mart ayında açıklanan gümrük vergisi uygulaması sonucunda  çelik ve aluminyum fiyatlarının, bazı yerlerde ılımlı, bazılarında  ise çift haneli olmak üzere ülkenin her bölgesinde artış gösterdiği belirtiliyor.    

 

Bazı işletmeler fiyat artışlarının yarısını tüketicilere yansıtabileceğini belirtirken bazıları da girdi fiyatlarınındaki artışı aynı ölçüde tüketiciye yansıtamayacaklarını ifade ettiler.  İşletmeler gelecek aylarda fiyatların  artmaya  devam edeceğini bekledikleri için çelik ve alüminyum girdilerini stoklama yoluna gittiklerini belirttiler. 

 

12 bölgenin tümünde son haftalarda ekonomik faaliyetler artarken şirketlerin ekonomik görünümü olumlu seyretmeye devam etti,  imalat, ulaştırma gibi bir çok sektörde işletmeler  gümrük vergileri ile ilgili endişeleri dile getirdi. 

 

Sanayi ürünleri üreticileri, uygulanan mali politkalar ve vergi indiriminin sermaye yatırımlarını ve talebi artırdığını belirttiler. 

 

Fed yetkililerinin, 1-2 Mayıs tarihlerinde yapılacak FOMC toplantısında Bej Kitap’ta yer alan verileri değerlendirmelerinde dikkate almaları bekleniyor.  

REKLAMI KAPAT X