Birleşmiş Milletler, küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye çıkarırken, Türkiye’ye ilişkin büyüme tahmininin yüzde 3,2 olduğunu duyurdu.
Birleşmiş Milletler, ocak ayında yayımladığı "Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024" raporunun yıl ortası güncellemesini paylaştı.
Raporda, küresel ekonomik beklentilerin ocak ayından bu yana iyileştiğine işaret ediledi. Büyük ekonomilerin ciddi bir gerilemeden kaçındığı ve işsizliği artırmadan enflasyonu düşürdüğü vurgulandı.
Raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,7 büyümesinin beklendiği belirtilerek, bunun ocak ayında öngörülenden 0,3 puan daha yüksek olduğu aktarıldı.
BM, Türkiye'de ekonomik büyümenin ise bu yıl yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşmesini beklediğini aktardı. Türkiye’ye ilişkin ayrıca iç talebin yumuşaması ve ithalatın azalması nedeniyle cari açığın bu yılın başında daraldığı ifade edildi.
Gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zorluklar vurgulandı
Uluslararası emtia fiyatlarındaki yumuşama ve çoğu merkez bankasının benimsediği sıkı parasal duruşun küresel ekonomiyi enflasyonla mücadele yoluna soktuğuna değinilen raporda, buna rağmen gelişmekte olan bazı ekonomilerin inatla yüksek enflasyonla boğuşmaya devam ettiği belirtildi.
Raporda, gelişmekte olan ekonomilerin çoğunun, yüksek borçlanma maliyetleri, kalıcı döviz kuru baskıları ve kalıcı siyasi istikrarsızlık gibi zorluklarla da karşı karşıya olduğuna işaret edildi.
Gelişmekte olan ekonomilerdeki durgun istihdam durumunun, işsizlik oranlarının rekor düşük seviyelere yakın olduğu Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki durumla tezat oluşturduğu vurgulanan raporda, ayrıca, bazı ekonomilerin kısa vadeli görünümünün, dünya genelinde jeopolitik gerilimlerin ve çoklu çatışmaların potansiyel olarak yoğunlaşması nedeniyle gölgelendiği belirtildi.