Bloomberg: Arjantin ve Türkiye, yüksek getirili tahvil arayan yatırımcıları cezbediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bloomberg: Arjantin ve Türkiye, yüksek getirili tahvil arayan yatırımcıları cezbediyor
Doviz.com
15.01.2024 16:06

Bloomberg haber ajansının aktardığına göre Türkiye ve Arjantin gibi yüksek enflasyona karşı ekonomi politikalarından değişikliğe giden ülkeler, küresel yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Küresel yatırımcılar, gelişmekte olan piyasalarda temerrüt tehdidi azaldıkça dünyanın en riskli tahvillerinden bazılarına olan bahislerini artırıyor. Arjantin'den Türkiye ve Zambiya'ya kadar yüksek getirili devlet tahvilleri, yetkililerin reform sözü vermesi, yeniden yapılandırma anlaşmalarının gerçekleşmesi ve temerrüt risklerinin azalmasıyla bir kez daha para yöneticilerini cezbediyor. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, bu strateji geçen yıl gelişmekte olan piyasalardaki önemsiz tahvillere yatırım yapanlara yüzde 18,5 kazandırarak yatırım yapılabilir seviyedeki devlet borçlarının neredeyse üç katı getiri sağladı.

Riskli varlıklara iştah artacak

ABD Merkez Bankası'nın bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı yönündeki spekülasyonlar, düşük dereceli tahvil satıcıları için borçlanmayı daha uygun hale getiriyor. Küresel ekonomideki olası bir yumuşak inişin de riskli varlıklara yönelik iştahı artıracağı düşünülüyor. Yatırımcıların ABD Hazine tahvillerine kıyasla gelişmekte olan ülke tahvillerini ellerinde tutmak için talep ettikleri ekstra getiri hala 2021 ortasındaki seviyenin oldukça üzerinde seyrediyor. Neuberger'in gelişmekte olan piyasalar borç ekibinin eş başkanı Gorky Urquieta'ya göre ülkelerin yüksek getirili evreninde hala önemli bir toparlanma var.

Morgan Stanley stratejisti Simon Waever'e göre önde gelen yetkililer yön değiştirmeyi tercih ettiği sürece, piyasa daha riskli borçlular için yeniden açılacak gibi görünüyor. Waever, müşterilerine gönderdiği bir notta Angola, Nijerya, Kenya ve El Salvador'un bu yıl yüzde 10 civarındaki getirilerle uluslararası tahvil piyasalarına girmek için başlıca adaylar olduğunu yazdı.

Bazı düşük dereceli tahvillerde yukarı yönlü potansiyel, faiz oranları, enflasyon ve büyüme için küresel ortamın ötesine geçiyor. Yatırımcılar, Arjantin'de yüzde 211'in üzerinde seyreden enflasyonun acısından ekonomiyi kurtarma sözü veren Javier Milei'nin yeni yönetimini yakından takip ediyor. Güney Amerika ülkesi bu ay şimdiye kadar tahvil sahiplerine 1,5 milyar dolarlık faiz ödemesi yapmayı ve Uluslararası Para Fonu ile yaklaşık 4,7 milyar dolarlık fonun kilidini açan bir anlaşma yapmayı başardı.

"Arjantin'in planı çok iddialı"

Grantham Mayo Van Otterloo & Co. şirketinde gelişmekte olan ülke borçları analisti olan Eamon Aghdasi, "Bu ülkede risk dengesi hala olumlu. İşler yolunda giderse Arjantin'de iyi bir performansın devam ettiğini görebilirsiniz" dedi. Arjantin tahvilleri geçtiğimiz hafta tahvil ödemesi ve IMF anlaşmasına ilişkin olumlu haberlerle yükseldi. JPMorgan Chase & Co. verilerine göre yatırımcıların ülke borcunu tutmak için talep ettiği ekstra getiri, Ekim ayında ABD Hazine tahvillerine göre ortalama yüzde 27 puandan yüzde 19 puana geriledi.

Eurizon Asset Management'ta gelişmekte olan piyasalar sabit gelir portföy yöneticisi Emanuele Del Monte'ye göre Milei'nin ekonomik ve mali vaatleri, seri temerrüde düşen ülke için bir dönüm noktası olabilir. Del Monte, "Toplumun belli bir kesiminden tepki gelecek ve siyasi olarak bu tepkiyi karşılamak çok zor olacak. Plan çok iddialı ve bu geri dönüş için potansiyel olabilir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'deki değişiklikler güvenilirlik getirdi"

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Wall Street bankacılarını hükümet görevlerine atayarak ortodoks politika yapımına doğru bir yol çizdi. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmaya başlaması, Londra'daki M&G Investments'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Borç Başkanı Claudia Calich'i Türkiye'nin yerel borç piyasasına yatırım yapmaya yöneltti. JPMorgan verilerine göre, ülkenin dolar borcu geçen yıl yatırımcılara yüzde 18 kazanç sağladı. Cuma günü Moody's Investors Service, politikadaki kararlı değişiklikleri gerekçe göstererek ülkenin kredi notu görünümünü pozitife yükseltti. Calich ise konuyla ilgili paylaşımında, "Geçen yılki seçimlerden sonra, ekonomi politikası açısından, özellikle de merkez bankası ile ilgili birkaç değişiklik yaptılar. Bu da epeyce yeni bir güvenilirlik getirdi" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER TL tahvillere ilgi arttı: Kurda sert yükseliş beklentisi azaldı Deutsche Bank'ın TL tahvillerin 2024'ün en iyi yatırımı olacağı yönündeki notunun ardından BNP Paribas da uzun vadeli TL tahvillerin cazibesinin arttığını belirtti. Türk tahvillerine yönelik iyimser tahminler ise kurda sert yükseliş beklentilerinin azalmasına yol açtı.
REKLAMI KAPAT X