Brent petrol 10 haftanın en yüksek haftalık kazancına yöneldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 10 haftanın en yüksek haftalık kazancına yöneldi
Doviz.com
16.12.2022 11:16

Brent petrol cuma günü satıcılı seyrederken, arz endişeleri ve talebin toparlanması beklentileriyle 10 haftanın en yüksek haftalık kazancına yöneldi.

Brent petrol, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,41 düşüşle varil başına 80,88 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %0,67 düşüşle 75,60 seviyesinden işlem görüyor.

Çarşamba günü Fed'in faizleri 50 baz puan artırdığı toplantının ardından Fed Başkanı Powell, ekonominin olası bir resesyona doğru ilerlemesine rağmen gelecek yıl faiz oranlarını daha da artırabileceklerini belirtmişti.

Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası da enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yükseltti.

ANZ Research analistleri, cuma günü yayınladıkları bir notta, politika yapıcılardan gelen şahin yorumlara atıfta bulunarak, “Daha sıkı para politikası sanayi faaliyetleri üzerinde baskı oluşturarak, talebin düşmesine yol açıyor.” dedi.

Bu gelişmeler sonrasında ise brent petrol haftanın son gününe düşüşle başladı.

Ancak daha önce, Kanadalı TC Energy firmasının gerçekleşen bir sızıntının ardından Keystone boru hattını kapatmasıyla arz yönlü endişeler artış göstermişti. Boru hattının bir kısmında faaliyetlerin yeniden başlamasına rağmen potansiyel arz sıkışıklığının sürmesi ve 2023'te küresel talebin yeniden canlanması beklentisi ise petrol fiyatlarının ekim ayının başından bu yana en yüksek haftalık kazancına yönelmesini sağladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise, Çin’in petrol talebinin 2022'de günlük 400.000 varile (bpd) geriledikten sonra gelecek yıl toparlanacağını öngördüğünü söyledi. Ajans ayrıca, 2023 petrol talebinin büyüme tahminini 1,7 milyon varile yükseltti.

JP Morgan Commodity Research analistleri ise, ABD'nin stratejik petrol rezervlerinin artmaya başlamasının 2023'ün ilk çeyreğini bulabileceğini söyledi.

Analistler konuyla ilgili, "Üç aylık tahminlerimize göre, geri alım 2023 yılının ilk çeyreğinde başlayacak ve yaklaşık 60 milyon varil olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bu gelişmeler ise petrol fiyatlarının 10 haftanın en iyi aylık kazancına yönelmesine destek oldu.

Ancak petrol piyasası, artan Covid vakalarıyla mücadelesini sürdürürken Çin talebindeki yavaş toparlanma ve Süveyş'in Batısı’ndaki arz fazlası gibi aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Bu sebeple, Haitong Futures analistleri, “Piyasa değişkenlerle dolu, yatırımcılar çok temkinli davranmalı.” dedi.

REKLAMI KAPAT X