Brent petrolde yükseliş sürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde yükseliş sürüyor
Doviz.com
13.01.2023 13:17

Brent petrol cuma günü yükselişini sürdürürken, en büyük petrol ithalatçısı Çin'in talep artışına dair güçlü işaretler ve ABD'nin daha yavaş faiz artışına gitmesi beklentilerinin artmasıyla haftalık kazanç %7'nin üzerine çıktı.

Brent petrol, bugün saat 13:15 itibarıyla %0,39 artışla 84,36 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,64 artışla 78,89 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol, bu hafta şimdiye kadar %7'nin üzerinde artış göstererek geçen haftaki kayıplarının çoğunu telafi etti. Bu artış üzerinde özellikle Çin ve ABD'den gelen iyimser veriler etkili oldu.

Analistler, Çin'de sınırların yeniden açılmasının ve Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki talep toparlanmasına ilişkin beklentilerin arttığını söyledi.

RBC stratejisti Michael Tran ise müşterilerine gönderdiği bir notta, "Enerji güvenliğine odaklanıldığı göz önüne alındığında, özellikle rafineri çalışmaları arttıkça ve ham petrol stoklamak stratejik bir öncelik olmaya devam ettikçe Çin ithalatının artmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

ANZ analistleri ise en fazla araç tesciline sahip 15 Çin şehrini kapsayan bir trafik sıkışıklığı endeksinin bir hafta öncesine göre %31 arttığını söyledi. Bu veri ise ülke içinde hareketliliğin tekrar arttığına işaret ederek petrol fiyatlarındaki yükselişi destekledi.

Petrol fiyatları ayrıca, ABD enflasyonunun negatif bölgeye inmesiyle gerileyen dolar endeksinin düşüşünden de destek buldu. 

Daha zayıf bir dolar, emtiayı diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha ucuz hale getirdiğinden, petrol talebini artırma eğiliminde bulunuyor.

Bununla birlikte, petrol piyasası analiz sağlayıcısı Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, haftanın kazançlarının bir kısmının günün ilerleyen saatlerinde azalabileceği uyarısında bulundu.

"Ham petrol mütevazı da olsa bir düzeltmeye hazırlanıyor. Son iki seans fiyatlar, neredeyse tamamen yenilenen Fed umutları tarafından yönlendirildi. Geçtiğimiz çeyrekteki deneyimimize göre bu kısa vadeli bir trend." dedi.

REKLAMI KAPAT X