Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi piyasalara yön verecek

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi piyasalara yön verecek
Doviz.com
13.09.2022 11:27

Küresel piyasalar, ABD’nin gelecek dönemlerde faiz artırımlarına nasıl devam edeceği konusunda ipucu bulmak için ABD enflasyon verisine odaklandı. Enflasyon verisi bugün TSİ 15:30’da açıklanacak.

Bazı ekonomistler ağustos ayında tüketici harcamalarında azalma olduğunu, işletmelerin de buna uygun olarak talebi olan ürünlerin arzını artırdıklarını belirtti. Arzın artması ve talebin azalmasıyla enflasyon üzerinde doğrudan düşüş yönlü bir etkinin yaşanabileceği belirtildi.

Düşük enerji fiyatları temmuz ayında enflasyonun aşağı yönlü hareket etmesinde büyük ölçüde etkili olmuştu. Ağustos ayında da petrol fiyatlarının düşmesi enflasyondaki düşüş yönlü beklentileri destekliyor.

SEB analistleri, Avrupa’nın enflasyonist baskıları körükleyen bir enerji krizinin içinde kalmaya devam ettiğini, ABD'de ise enflasyonun zirveyi yaptığını ve düşük petrol fiyatları ile enflasyonda daha düşük rakamların görülmesinin mümkün olabileceğini belirtti.

Enflasyon verilerinde genel beklenti ikinci kez düşüş yönünde

Yapılan anketlerde analistler, haziran ayı yıllık enflasyonu olan yüzde 9,1 seviyesinden sonra temmuz ayında yüzde 8.5 seviyesine gerileyen yıllık enflasyon verisinde, ağustos ayında yüzde 8,1'lik bir seviye görülebileceğini ve üst üste ikinci kez düşüş gerçekleşebileceğini belirtti. Analistler ayrıca ABD tüketici fiyat endeksinin ağustos ayında aylık bazda yüzde – 0,1 seviyesine gelmesini bekliyor.

Enflasyon için gösterge niteliğindeki saatlik kazançların, yani ücretlerdeki artış hızının ağustos ayında yavaşlaması da enflasyondaki düşüş yönlü beklentiyi destekliyor.

Fed enflasyon verisi sonrasında faizleri tekrar artırır mı ?

Enflasyonda meydana gelebilecek düşüş sonrası Fed’in şahin politikadan vazgeçerek daha ılımlı bir politikayla yapabileceği bir faiz artışının dolar endeksinin daha da zayıflamasına sebep olabileceği belirtilse de ağustos enflasyon rakamlarında beklenen ılımlılığa rağmen Fed, enflasyonun merkez bankası yıllık hedefi olan yüzde 2 seviyesinin oldukça üzerinde olması sebebiyle para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğinin sinyallerini verdi.

Fed başkanı Powell ve başkan yardımcısı Lael Brainard geçen hafta faiz oranlarını artırmaya devam edeceklerine dair söylemlerini yeniledi. Genel beklenti bu ayın sonunda 75 baz puanlık artışın gerçekleşeceği yönünde.

Çekirdek enflasyonda düşüş beklenmiyor

Enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyonun, temmuz ayında sabit kalmasının ardından ağustos ayında bir önceki aya göre 20 baz puan artarak yüzde 6,1 seviyesine çıkması bekleniyor.

Çekirdek enflasyondaki yükseliş beklentisi sebebiyle, Fed'in Eylül ayının sonunda yüksek bir faiz artışı uygulamaktan vazgeçmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Ayrıca hizmetlere olan talebin güçlendiği ve bunun tüketici fiyat endeksinin bu bileşeni üzerinde daha fazla baskıya neden olduğu belirtildi.

Bu ihtimaller haftaya doların kötü bir başlangıç yaparak başlamasına sebep oldu. Dolar kuru haftanın ilk gününde euro ve sterlin’in gerisinde kaldı.

Enflasyonist ortamda borsalar yükselişini sürdürüyor

ABD enflasyon verisi öncesi ABD ve Avrupa endeksleri pazartesi gününü yükselişle kapattı. STOXX 600 endeksi yüzde 1,76 yükselişle 427,75 seviyesinden, Almanya'nın DAX endeksi yüzde 2,4 yükselişle 13.402,27 seviyesinden ve Londra'nın FTSE 100 endeksi yüzde 1,66 yükselişle 7.473,03 seviyesinden günü kapattı. ABD endeksi S&P 500 ise günü yüzde 1,06 yükselişle 4.110,41 seviyesinden kapattı.

REKLAMI KAPAT X