Küresel piyasalar bu hafta açıklanacak faiz kararı ve enflasyon verilerine odaklandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Küresel piyasalar bu hafta açıklanacak faiz kararı ve enflasyon verilerine odaklandı
Doviz.com
12.09.2022 15:49

Küresel piyasalar, İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararı ve ABD, İngiltere ve Euro Bölgesinden gelecek enflasyon verilerine odaklandı.

ECB’nin faiz kararı sonrası euro yükselişine devam ediyor

ECB'nin daha önce yaşanmamış enflasyon rakamlarıyla mücadele etmek için geçtiğimiz hafta şahin bir politikayla açıkladığı 75 baz puanlık rekor faiz kararı sonrası euro rallisini sürdürmeye devam ediyor.

Haftanın ilk gününde euro kuru 18,50 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Küresel piyasalar ABD’nin salı günü açıklayacağı enflasyon verisine odaklandı

ABD’de hafta içinde açıklanan Bej Kitap raporunda ekonomik büyüme için görünümün genel olarak zayıf kaldığı belirtilmişti. Bu sebeple piyasalar bu hafta kısa vadede doların gidişatına büyük ölçüde yön vermesi beklenen, salı günü TSİ 15:30’da açıklanacak olan ABD tüketici fiyat enflasyonu verilerini takip edecek.

Piyasalar, enflasyonun brent petrol fiyatlarındaki düşüşün de yardımıyla bu yılın başlarında görülen seviyelerin çekilmesini bekliyor fakat açıklanacak rakamlar ile hala Fed’in ortalama yüzde 2 enflasyon hedefinin oldukça üzerinde kalınacağı tahmin ediliyor.

Enflasyon verisi öncesinde dolar kuru 18,23 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksindeki gevşeme ve euro’nun yükselişe geçmesi ile euro/dolar paritesi ağustos ayının ortasından beri ilk defa 1,01978 seviyesine çıktı.

Asya’da para birimleri dolar karşısındaki düşüşüne ara verdi

Haftanın ilk işlem gününde ABD 10 yıllık tahviller 3,31, dolar endeksi ise 107,97 seviyesinden işlem görüyor.

Asya ile ABD borç verme oranları arasındaki farkın daralması, Asya para birimlerinin bu yıl dolar karşısında keskin bir şekilde düşmesine sebep olmuştu.

Fakat son dönemlerde doların yükselişine ara vermesi Asya para birimlerinin üzerindeki baskıyı da hafifletti.

Dolar karşısında Japon yeni haftaya 0,7005 seviyesinden, Güney Kore wonu ise 0,000725 seviyesinden devam ediyor. 

Borsa endekslerinde yükseliş devam ediyor

Geçtiğimiz haftanın son gününde BIST100 endeksi, yüzde 2,44 artışla 3.521 seviyesinden rekor bir düzeyde kapanış gerçekleştirmişti. BİST100 endeksinde alıcıların iştahlı olduğu bu kapanışta işlem hacmi 99.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Yeni haftanın ilk gününde ise alıcıların iştahını koruduğu ve BİST100 endeksinin yeni bir rekorla 3,648 seviyesine çıktığı görüldü.

ABD endeksleri de cuma günü güçlü bir kapanış gerçekleştirdi. Dow Jones  32.151,71’e, S&P 500 4.067,36’ya ve Nasdaq 12.112,31 seviyesine yükseldi.

Piyasalarda bu hafta takip edilecek veriler

Bu hafta ABD ile Avrupa’dan gelecek enflasyon verileri piyasaların yakın takibinde olacak. Yurt içinde ise sanayi üretimi, bütçe dengesi ve TCMB piyasa katılımcıları anketi yakından izlenecek.

Özellikle yarın ABD’de açıklanacak olan ağustos ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve perşembe günü açıklanacak İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararı ile verebileceği ipuçları, resesyon konusunda önemli ipuçları verecektir.

REKLAMI KAPAT X