Bundesbank’tan Almanya için yüksek enflasyon uyarısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bundesbank’tan Almanya için yüksek enflasyon uyarısı
Doviz.com
23.11.2022 15:25

Bundesbank, hükümetin enerji fiyatlarını düşürme çabalarına rağmen Almanya'da enflasyonun önümüzdeki yıl çift haneli rakamlarda kalabileceği uyarısında bulundu.

Almanya'da tüketici fiyatları geçen ay %10,4 ile 1950'lerin başından bu yana en hızlı artışını göstermişti.

Berlin ise, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından doğal gaz fiyatlarında gerçekleşen yükselişi enerji faturalarını sübvanse ederek önlemeye çalıştı.

Bundesbank, çarşamba günü yaptığı açıklamada, gaz fiyatları üzerindeki bu sözde önlemin etkisinin hemen görülemeyebileceğini ve sadece geçici olabileceğini söyledi.

Bundesbank’ın paylaştığı bir aylık raporda ayrıca, "Enflasyon oranı yıl başından sonra da çift haneli rakamlarda kalabilir." ifadesi kullanıldı.

Bundesbank ekonomistleri ise, hükümetin önlem planının ilk ayağı olan ve aralık ayında gaz faturalarına yansıyacak indirimin tüketicileri rahatlatacağını, ancak enflasyonun düşmesine katkısının olmayacağını belirtti.

Hanelerin ve küçük şirketlerin gaz tüketiminin %80'inin sübvanse edileceği planın ikinci adımının ise enflasyonu bir miktar aşağı çekebileceği belirtildi. Ancak ekonomistler ikinci adım için, "Gaz ve elektrik önlemlerinin süresi dolar dolmaz, enflasyon oranı üzerindeki etki tersine dönecektir." dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) enflasyonu önleme çabasının destekçisi olan Bundesbank, Alman kimya ve metal sektörlerindeki son ücret anlaşmalarından da rahatsız olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili ekonomistler, “Bu sektörlerdeki işçiler, bir defaya mahsus tazminat ödemeleri karşılığında muhtemelen enflasyonun altında kalacak şekilde çalışmaya devam edecekler. Bu duruma makroekonomik açıdan bakıldığında, geçici bileşenler sona erdiğinde daha düşük ücret artışlarıyla çalışmak zorunda kalınacak. Kamu sektörü çalışanları için öne sürülen %10,5'lik artış gibi son derece yüksek sendika taleplerinin ardından bu kabul edilemez.” dedi.

Bundesbank ayrıca bu yılın son çeyreği ve 2023'ün ilk çeyreği için uzun süredir yaptığı resesyon çağrısını da yineledi.

REKLAMI KAPAT X