CEO’lar sürdürülebilirlik ve iklim krizini konuştu

Okuma Süresi: 4 Dakika
CEO’lar sürdürülebilirlik ve iklim krizini konuştu
Doviz.com
15.05.2024 17:05

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile Chapter Zero Türkiye, “CEO Perspektifinden Sürdürülebilirlik: İklim Krizini Yönetmek" etkinliğinde, şirketlerin sürdürülebilirlik ve iklim krizi ile mücadele yolculuğunda üst düzey yöneticilerin vizyonu ve liderliği konusunu ele aldı.

Chapter Zero Türkiye, TÜSİAD ev sahipliğinde "CEO Perspektifinden Sürdürülebilirlik: İklim Krizini Yönetmek" etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinlikte sürdürülebilirlik ve iklim krizi ile mücadele yolculuğunda üst düzey yöneticilerin vizyonu ve liderliği konusu konuşuldu.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Chapter Zero Türkiye Yürütme Komitesi Başkanı Cevdet Alemdar, iklim krizinin yalnızca iş dünyasının krizi olmadığını ifade etti.

"İklim eylemi Türkiye’nin rekabetçiliğini artırmak için bir fırsat"

İklim krizinin toplumsal boyutuna vurgu yapan Alemdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün hala dünyadaki enerji ihtiyacının yüzde 70’i fosil yakıtlar tarafından sağlanıyor. 2050 yılında net zero hedefi, dünyadaki enerji üretiminin yüzde 90’ının yenilenebilir enerjiden sağlanmasını öngörüyor. Şu anki mevcut üretimi düşünürsek, güneş enerjisinin 20 kat, rüzgar enerjisinin 11 kat artması demek. Bunu yapacak kaynaklar, buna yatırılacak finansman, bunu daha verimli hale getirebilecek teknoloji hala tam olarak hazır değil. İklim krizi geçmişte geleceğin sorunu olarak görünüyordu. Artık günümüzün sorunu.”

İş dünyasının farkındalığının olduğuna işaret eden Alemdar, iklim eyleminin Türkiye’nin rekabetçiliğini artırmak için bir fırsat olduğuna değindi.

Alemdar, iklim değişikliği ile mücadelede üst düzey yöneticilerin kritik bir rolü olduğunu ifade ederek, "Eğer yönetim kurullarını dönüştürebilirsek şirketlerimizi dönüştürebilir ve geleceği şekillendirebiliriz." dedi.

"Gücümüzü ülkemizden alıyoruz"

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş da konuşmasında, TOGG’u, kendini otomobil üreten değil, küresel çapta otomobil dünyasında faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi olarak tanımladıklarını söyledi.

Karakaş, "Gücümüzü ülkemizden yani bu topraklarda doğmuş, büyümüş insanlardan alıyoruz. Bizim DNA'mızda hizmet kültürü var, pratik çözüm yatkınlığı var. Diğer taraftan teknolojiyi Avrupa'da en hızlı kullanan şirketlerden birisiyiz. Bu ikisini birleştiriyor ve gücümüzü buradan alıyoruz." diye konuştu.

Net sıfır hikayesinin "Tru Zero” olarak adlandırıldığını anlatan Karakaş, kendilerinin akıllı cihazlar, dijital deneyim platformu ile temiz enerji olmak üzere 3 dikey üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

"Tesisimizde ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi kendimiz sağlıyoruz"

Net zero ve sürdürülebilirlik kavramlarının içine doğduklarına dikkati çeken Karakaş, şu ifadeleri kullandı:

“Rekabet ettiğimiz veya benzer sektörlerde faaliyet gösteren diğer şirketlere göre ciddi bir avantajımız var. Çünkü biz bu şirketi 2035 karbon sıfır mantığıyla kurgulayabilmemiz için ter türlü imkana sahibiz. Başından beri bataryamızı da şarj istasyonlarımızı da kendimiz şirketleştirip kurduk. Bunun bize verdiği avantaj, net zeroyu tasarlarken bu yetkinliğin elinizde olması. Diğer türlü hep birine muhtaçsınız. Tesisimizde kendi ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi kendimiz sağlıyoruz.

Karakaş, ekosistemlerine dahil ettikleri iş ortaklarını seçerken sürdürülebilirliği ön planda tuttuklarını dile getirdi.

Togg üzerinde araç pasaportuna yönelik çalıştıklarını aktaran Karakaş, "NFT mantığıyla aracın üzerinde her türlü karbon ayak izini saklayabilecek bir araç pasaportumuz da hazır." dedi.

"Karbon bankasını test ediyoruz"

Tru zero mantığında “karbon bankası” olarak adlandırılan uygulamaların test edildiğini belirten Karakaş, şunları kaydetti:

“Bugün biri konfigürasyon yapıyor. 'İki tane motorlu olsun' dedi. Yakında o da olacak çünkü. Başka seçimler de yaptı. Bu konfigürasyonla aslında karbon ayak izi oluşturdu. Bunu direkt araç pasaportuna işleyeceğiz. Ek olarak sürücü, araç kullanımında seçtiği şarj istasyonunda aracını şarj etti. O şirkete göre karbon kredi kazandı. Kullanıcı izin verirse, trafik cezalarına kadar bu süreçte de ilave krediler kazanacak. Biz bunu tokenize edeceğiz. Aracı seçtiğiniz andan itibaren kullandığınız her aşamada karbon ayak izinizin bir teşvikini, yönlendirmesini, artı o teşvikin karşılığında da bir şey almanızı sağlayacağız. O alım da tokenize ile gerçekleşecek. Bizim tokenımızın adı “Toggen” olacak O biriktirdiğiniz puanları yani toggenları ister şarj etmek için ister işbirliği dahilindeki markalarla alışveriş için kullanabileceksiniz.”

Etkinlik, "CEO Perspektifinden Sürdürülebilirlik: İklim Krizini Yönetmek" paneliyle tamamlandı. Moderatörlüğünü Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Murat Bilgiç’in yaptığı panelde, Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, BASF Türkiye Genel Müdürü Tolga Demirözü, Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Ünlütürk ve Kordsa CEO’su İbrahim Özgür Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı.

REKLAMI KAPAT X