ChatGPT’nin sahibi OpenAI, Microsoft’tan yatırım aldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ChatGPT’nin sahibi OpenAI, Microsoft’tan yatırım aldı
Doviz.com
25.01.2023 16:52

Microsoft, ChatGPT’nin sahibi OpenAI firmasına "milyarlarca dolarlık bir yatırım" yaptığını doğrulayarak, iş modelini ve ürünlerini yapay zeka sistemlerinin desteğiyle dönüştürme fikrindeki kararlılığını ortaya koydu.

Kesin finansal ayrıntılar açıklanmasa da, pazartesi günü yapılan açıklamada, anlaşmaya milyarlarca dolar yatırım yapıldığı doğrulandı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklar, daha önce OpenAI'ın Microsoft'tan 29 milyar dolar değerleme üzerinden 10 milyar dolar istediğini söylemişti.

Anlaşma, Microsoft CEO'su Satya Nadella'nın sektördeki gerilemeye yanıt olarak maliyetleri düşürmek amacıyla 11 bin çalışanı işten çıkarmayı planladığını açıklamasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

Ancak OpenAI'daki hisselerin, yapay zekanın desteğiyle Microsoft'u dönüştüreceği, Office uygulamalarının yanı sıra yeni "üretkenlik" yazılımlarının geliştirilmesine yardımcı olabileceği ve hatta arama alanında Google'a karşı pazar payı mücadelesini yenileyebilecek bir teknolojiyi temsil ettiği ortaya konuldu.

Anlaşma aynı zamanda Microsoft'un dünyanın önde gelen yapay zeka start-up'larından birine özel bulut bilişim sağlayıcısı olma konumunu da güvence altına alarak Azure bulut işine bir destek sağlayacak.

Nadella bir blog yazısında "OpenAI ile ortaklığımızı, en ileri yapay zeka araştırmalarını sorumlu bir şekilde ilerletmek için ortak bir tutku etrafında oluşturduk. Ortaklığımızın bir sonraki aşamasında sektörlerdeki geliştiriciler ve kuruluşlar, uygulamalarını oluşturmak ve çalıştırmak için Azure ile en iyi yapay zeka altyapısına, modellerine ve araç zincirine erişebilecekler." dedi.

ChatGPT ise kasım ayında piyasaya çıktığında bir gecede internette hızla yayılmış, ilk haftasında ise 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmıştı. 

Microsoft ise OpenAI şirketine ilk 1 milyar dolarlık yatırımını 2019'da yapmıştı. Bu gelişmenin ardından OpenAI CEO'su Sam Altman, "Microsoft değerlerimizi paylaşıyor ve bağımsız araştırmalarımıza devam etmekten ve herkese fayda sağlayan gelişmiş yapay zeka yaratmak için çalışmaktan heyecan duyuyoruz." demişti.

Microsoft o dönemlerde süper bilgisayar sistemlerine yatırımlarını artıracağını ve Azure bulut platformunda AI altyapısını oluşturacağını da söylemişti.

REKLAMI KAPAT X