
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubat ve mart aylarında Türkiye’nin 65 ilini etkileyen zirai don afeti nedeniyle üreticilerin ciddi zararlar yaşadığını belirterek, “Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması amacıyla bir fon oluşturulmalı, nakit yardım ve girdi desteği sağlanmalı, borçları faizsiz olarak ertelenmeli, yeni kredi imkanları sunulmalı” açıklamasında bulundu.
Bayraktar, Türkiye'nin birçok bölgesinde, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zirai don afetine ilişkin açıklama yaptı.
Bayraktar, birçok bölgede tarımsal üretimi sekteye uğratan don olayına ilişkin yaptığı değerlendirmede, yaşanan felaketin yalnızca üreticiyi değil, tüketiciyi de doğrudan etkilemesini beklediklerini vurguladı.
Don olaylarının etkilediği ürünler arasında kayısı, ceviz, kiraz, elma, üzüm, zeytin, incir, şeftali, ahududu, Antep fıstığı, patates, narenciye ve fındık gibi birçok meyve ve sebzenin bulunduğunu belirten Bayraktar, şu tespitte bulundu:
“Malatya ve Kahramanmaraş’ta başta kayısı olmak üzere ceviz, kiraz, üzüm, elma; Karadeniz’de fındık ve çay; Ege’de üzüm, zeytin, incir, ceviz; Marmara’da şeftali, armut, incir; Güneydoğu’da Antep fıstığı, badem, nar; İç Anadolu’da elma, armut; Akdeniz’de karpuz, narenciye ve sebzelerde ciddi zarar meydana geldi.”
Bayraktar, bu ürünlerin birçoğunun ihracat kalemi olduğuna dikkat çekerek, zararın fiyat artışına dönüşmemesini temenni ettiklerini söyledi.
“Üretici direniyor, desteklenmeli”
İklim değişikliğinin etkisiyle doğal afetlerin sıklığının arttığını dile getiren Bayraktar, üretimin devamlılığı ve kırsaldan göçün önlenmesi adına şu önerileri sıraladı:
Zarar gören çiftçiler için fon kurulmalı,
Nakit yardım ve girdi desteği sağlanmalı,
Banka ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları faizsiz ertelenmeli,
Yeni kredi imkanları oluşturulmalı.
Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçi maliyetleri konusunda çalışma başlattığını bildiren Bayraktar, tarım sigortalarının (TARSİM) bu tür afetlerde ne kadar hayati olduğunun bir kez daha anlaşıldığını söyledi.
TARSİM yaptıran üreticilerin hasar tespiti ve kapsam süreçlerinde sorunlar yaşadığını da aktaran Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çiftçilerimizin zararları konusunda hassas davranılmalı, zararlar hakkaniyetli şekilde belirlenmeli. Türk çiftçisi, birçok yapısal soruna rağmen üretmeye devam ediyor. Toprağını terk etmiyor. Bu yüzden üreticinin emeğinin arkasında durmak hepimizin görevidir.”
Bayraktar, sözlerini, “Ülkemizde bir daha böyle bir doğal afetin yaşanmamasını temenni ediyor, tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” şeklinde tamamladı.
