Çin’de Covid vakalarında belirsizlik hakim

Okuma Süresi: 3 Dakika
Çin’de Covid vakalarında belirsizlik hakim
Doviz.com
23.12.2022 15:27

Michael Hart, Çin'deki en büyük sorunun son Covid salgınının yol açtığı ölüm artışlarına ilişkin çok az resmi verinin olması olduğunu açıklarken bunun öngörülemezlik oluşturduğunu söyledi.

Çin'deki Amerikan Ticaret Odası Başkanı Michael Hart, Çin’in Covid kontrollerinin çoğunu hafifletmesinin ardından ülkenin pandemi öncesi seviyelere dönmesi için önünde hâlâ uzun bir yol olduğunu belirtti.

Baidu verilerine göre, Şanghay ve Shenzhen'de cuma sabahı trafiğin yoğun olduğu saatler son derece boşken, Wind Information'a göre büyük şehirlerdeki metro yolcu sayısı da normal aralığın oldukça altında kaldı.

S&P Global Ratings analistleri ise çarşamba günü yayınladıkları bir raporda, "Beklenenden yüksek seyreden Covid yayılma hızı, Pekin'deki boş sokakların da gösterdiği gibi gönüllü bir sosyal mesafe oluşmasına yol açıyor." dedi.

Analistler, Covid vakalarının yayılmasının önümüzdeki günlerde hafifleyebilecek olmasına rağmen yılın sonundaki festivallerin de etkisiyle yeniden artabileceğine vurgu yaparak, "Yaklaşık üç yıl sonra ilk kez ailelerin bir araya gelmesiyle Çin'de kitlesel göç yeniden başlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

7 Aralık'ta Çinli yetkililer, giderek daha katı bir hale gelen sıfır Covid politikasındaki diğer gevşemelerin yanı sıra, yurt içi seyahatlerde virüs testi gerekliliklerini ve sağlık kontrollerini de kaldırmıştı. Bunun sonucunda ise özellikle Pekin'de yerel enfeksiyonlar artmaya başladı.

Michael Hart ise bir hafta içinde Pekin merkezli bir şirketin personelinin %60'ından fazlasının Covid testinin pozitif çıktığını söyledi.

Sıkı COVID kısıtlamalarının kalkması Çin'in ekonomik faaliyetleri açısından olumlu olurken, vakaların yeniden artması küresel piyasalarda da tedirginlik yaratmaya devam etti.

Ancak, piyasa katılımcılarının büyük tedarik zinciri sorunları beklemediğini de belirten Hart, bu yılın başlarında Şanghay'ın kapatılmasından kaynaklanan aksaklıklardan sonra birçok şirketin elinde muhtemelen daha fazla envanter stoku olduğunu ancak katılımcıların çoğunun hala salgının işleri üzerindeki uzun vadeli etkisini öngöremediklerini söyledi.

Hart, öngörülemezliğin en önemli sebebini ise Çin'deki son Covid salgınının yol açtığı ölüm artışlarına ilişkin çok az resmi verinin olmasına bağladı.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Mike Ryan ise çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, Çin'in muhtemelen enfeksiyonların artışına ayak uyduramadığını söylemişti.

Ryan konuyla ilgili, "Hızlı hareket eden bir salgında, üç gün önce hastanenizin iyi olduğunu bildirmiş olabilirsiniz. Ancak bu, bugün için geçerli olmayabilir. Çünkü salgın aniden çok hızlı yayılabiliyor." dedi.

Çoğu zorunlu testin kaldırılmasının ardından çoğu birey de virüs için kendi kendini test etmeye başladı. Geçen hafta Ulusal Sağlık Komisyonu da asemptomatik vakaları bildirmeyi durdurmuştu.

Hart konuyla ilgili, “Resmi duyuruların yapılmaması, söylentilerin yayılmasını kolaylaştırıyor.” dedi.

Gelen tahminler ise piyasaları korkuttu

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun tutanaklarına göre ise ülkede günlük Covid-19 vaka sayısının 37 milyonla rekor seviyeye ulaştığı belirtildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun çarşamba günü yaptığı bir toplantının tutanaklarında, aralık ayının ilk 20 gününde 248 milyon kadar insanın yani nüfusun yaklaşık yüzde 18'inin Covid-19 hastalığına yakalandığı tahmin edildi.

Bu günlük vaka sayısı ise Ocak 2022'de açıklanan yaklaşık 4 milyonluk rekor vaka sayısının oldukça üzerinde seyretti.

Etiketler: Çin Covid-19
REKLAMI KAPAT X