Çin Küreselleşme Merkezi: Dünyanın ekonomik ittifaklara ihtiyacı var

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin Küreselleşme Merkezi: Dünyanın ekonomik ittifaklara ihtiyacı var
Doviz.com
16.11.2022 14:24

Çin Küreselleşme Merkezi Başkanı Henry Wang, küresel çapta güvenlik ittifaklarının artışına vurgu yaparak, “Dünyanın daha fazla ekonomik ittifaka ihtiyacı var.” dedi.

Çin Küreselleşme Merkezi Başkanı Henry Wang, salı günü yaptığı açıklamada, ülkelerin güvenlik ve savunma ittifaklarından ziyade ekonomik ittifaklar kurmaları gerektiğini, aksi durumda bunun dünyayı daha tehlikeli hale getirebileceğini söyledi.

Wang ayırca, “Bunu yapmak aynı zamanda dünya genelinde ekonomik kalkınmayı engelleyebilecek olan küreselleşmeden resesyonun da önüne geçecektir.” dedi.

ABD’nin küresel piyasaların en büyük oyuncularından biri olduğunu belirten Wang, “ABD, küreselleşme konusunda her zaman başı çekmiştir. ABD'nin, dijital ekonomi de dahil olmak üzere küresel ticaret için daha yüksek standartlar belirleyen ve aynı zamanda ticaretin serbestleştirilmesi ve yatırımların kolaylaştırılmasını sağlayan bir rolden çekildiğini görmek üzücü oldu." ifadelerini kullandı.

Wang ayrıca, "Umarım ABD, bizi giderek daha tehlikeli hale getirecek, askeri ittifaklar yerine ekonomik ittifakların oluşturulmasına yardımcı olur." dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, siyasi endişeler sonucunda ABD’nin Trans-Pasifik Ortaklığı ticaret anlaşmasından çıkmasını onaylayan kararı imzalamıştı.

İngiltere'nin Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve İlerici Anlaşma’ya (CPTPP) katılımı hakkında söylentilerin arttığı bir dönemde, ABD ise CPTPP'ye yeniden katılma konusunda herhangi bir istek belirtmedi.

Söz konusu anlaşmayla İngiltere’nin, Pasifik ekonomileriyle daha yakından çalışmasına imkan tanınacak.

Bununla birlikte ABD, 23 Mayıs’ta Japonya’nın başkenti Tokyo’da ‘Hint Pasifik Ekonomik Çerçevesi’ni başlattığını açıklamıştı.

Hong Kong borsası HKEX'in CEO'su Nicolas Aguzin ise, aynı panelde Wang'ın görüşünü yineleyerek, “Ticaretin küreselleşmesi, Doğu ve Batı'yı birbirine yakınlaştırarak, küresel ekonomiye pek çok fayda sağlayacaktır.” dedi.

Aguzin ayrıca, "Asya bölgesi olarak, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya üretiminin yaklaşık yarısını gerçekleştireceğiz. Bazı sarsıntılı dönemler elbette yaşayacağız. Çünkü bu, büyük bir değişim. Batı'dan Doğu'ya doğru büyük bir güç ve etki kayması başladı." dedi.

Olimpiyat tarzı rekabet

Çin Küreselleşme Merkezi Başkanı Henry Wang, ABD ve Çin arasındaki ekonomik ittifakın, olimpiyat tarzı bir rekabeti de ortaya çıkaracağını belirtti ve bu rekabetin, dünya ekonomisi için oldukça iyi bir gelişme olacağını sözlerine ekledi.

Wang ayrıca, Pekin'deki Çin Komünist Partisi toplantısından alınan notların, Çinli politika yapıcıların dışa açılma konusunda istekli olduğunu ve bunun da çok taraflılığı teşvik etme konusunda ilerleyen dönemlerde etkisinin olmasını beklediğini belirtti.

Wang'a göre, yeni Kabine üyelerinin Guangdong ve Jiangsu gibi Çin'in gelişmiş bölgelerinden atanması, Pekin'in gözünü daha fazla kalkınma, özel işletmeler ve çok uluslu şirketlerin yatırımlarına diktiğini gösteriyor.

REKLAMI KAPAT X