Çin Merkez Bankası'ndan gevşemeye yönelik yeni sinyal

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin Merkez Bankası'ndan gevşemeye yönelik yeni sinyal
Doviz.com
19 Ekim 2026 14:20

Çin Merkez Bankası, gecelik ters repo oranını yeni politika göstergesi haline getireceğinin sinyalini vererek küresel emsalleriyle daha fazla uyum sağlama yolunda yeni bir adım attı.

Çin Merkez Bankası (PBOC), gecelik ters repo oranının mevcut yedi günlük oranın yerini alarak yeni politika göstergesi olacağının sinyalini verdi.

Bu adım, bankayı küresel emsalleriyle daha yakın bir çizgiye getiren ve borçlanma maliyetlerini aşağı çekme potansiyeli taşıyan bir diğer hamle olarak öne çıkıyor.

PBOC'ye bağlı bir gazetenin haberine göre Başkan Pan Gongsheng, pazartesi günü Pekin'de düzenlenen Finans Sokağı Forumu'nda yaptığı açıklamada, merkez bankasının açık piyasa işlemlerinin ana vadesini uygun bir zamanda gecelik vadeye geçirme olasılığını inceleyeceğini söyledi.

Financial News haberine göre Pan, bu gerçekleştiğinde gecelik ters repo oranının bankanın ana politika kaldıracı haline geleceğini belirtti.

Yeni gecelik ters repo işlemlerindeki oranın Haziran ayında yüzde 1,25 olarak belirlenmesiyle birlikte bazı ekonomistler, mevcut yedi günlük göstergeden daha düşük olması nedeniyle bu geçişi fiili bir faiz indirimi olarak değerlendirecek. Açıklama öncesinde Zhang Jiqiang liderliğindeki Huatai Securities analistleri, böyle bir değişimin "de facto bir faiz indirimi işlevi göreceğini" yazmıştı.

Piyasa etkileri, koridor düzenlemesi ve finansal tepkiler

Financial News'in aktardığına göre Pan, gecelik repoların bankalararası para piyasasında en yoğun işlem gören ürün olduğunu ve DR001 olarak bilinen oranlarının PBOC'nin operasyonlarının hedefi haline geldiğini söyledi.

Söz konusu anlaşmalar, bankaların tahvillerini teminat göstererek gecelik bazda birbirinden borçlanma maliyetini yansıtıyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli Çin stratejisti Xing Zhaopeng, oran seviyesinin belirsizliğini korumasına rağmen son kararın "politika çerçevesini ve piyasayı önemli ölçüde değiştireceğini" ifade etti.

Xing, gecelik ters repo oranının yüzde 1,4'ün altında kalması durumunda "mevcut faiz koridorlarının yeniden kalibre edileceğini" söyledi. Xing'e göre, bankalararası gecelik repo oranı şu anda yüzde 1,3'ün altında olduğundan, gecelik ters repo oranının yüzde 1,25 seviyesinde gerçekleşmesi mümkün görünüyor. Gecelik repo oranı haberin ardından yüzde 1,26 seviyesinde yatay seyretti.

İLGİLİ HABER Avrupa Birliği'nin Çin ile ticaret açığı günlük 1,18 milyar euroya ulaştı Avrupa Birliği’nin Çin ile olan mal ticaretindeki açık temmuz ayında günlük 1,18 milyar euro seviyesini aşarak toplamda 36,5 milyar euroya ulaştı.
Bu haber hakkında ne düşünüyorsun?
Yorum yaz...
Yorumlar yükleniyor…