Darphane’den madeni 5 liralara yönelik iddialara yanıt

Okuma Süresi: 2 Dakika
Darphane’den madeni 5 liralara yönelik iddialara yanıt
Doviz.com
20.12.2023 12:18

Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü için basılan ve dolaşıma giren 5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefi için, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkililerinden açıklama geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Cumhuriyet’in 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ’e göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nce özellikleri belirlenen 5 liralık madeni hatıra paralar 100 milyonla sınırlı olmak kaydıyla basılarak tedavüle sokulmuştu.

Çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlenen paraların ön yüz desenine, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırılmıştı.

Buna göre ön yüzde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldıza, ortada Türkiye Yüzyılı logosuna yer verilmişti. Logonun solunda 5 rakamı, altta Türk lirası yazısı ve yazının altında 2023 ibaresi bulunuyordu.

Arka yüz deseninde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün rölyefi, altta Cumhuriyet’in 100. yılı logosu ve çevrede Türkiye Cumhuriyeti yazısı yer alıyordu.

Bu kapsamda darphane yetkilileri, son günlerde sosyal medyada ve bazı basın-yayın organlarında yer alan 5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefinin benzemediğine ilişkin iddialara yönelik açıklama yaptı.

İddiaları reddeden Darphane yetkilileri, “Kamuoyunu yanıltmak amacıyla kasıtlı olarak para üzerindeki Atatürk rölyefi ile oynanarak algı çalışmaları ve dezenformasyon yapılmaktadır. İddia ve yorumlar tamamen asılsız olup paylaşılan resim gerçeği yansıtmamaktadır.” açıklamasında bulundu.

İLGİLİ HABER Gaye Erkan yanıtladı: Kağıt 5 TL'ler tedavülden kalkıyor mu? Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla 5 TL'lik madeni para basılmasının ardından, kağıt paraların tedavülde kalıp kalmayacağı vatandaşın aklında soru işareti bırakmıştı. TCMB Başkanı Erkan, söz konusu belirsizliğe açıklık getirdi.
Etiketler: Darphane Madeni para
REKLAMI KAPAT X