Gaye Erkan yanıtladı: Kağıt 5 TL'ler tedavülden kalkıyor mu?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Gaye Erkan yanıtladı: Kağıt 5 TL'ler tedavülden kalkıyor mu?
Doviz.com
02.11.2023 15:07

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla 5 TL'lik madeni para basılmasının ardından, kağıt paraların tedavülde kalıp kalmayacağı vatandaşın aklında soru işareti bırakmıştı. TCMB Başkanı Erkan, söz konusu belirsizliğe açıklık getirdi.

Cumhuriyet'in 100. yılı anısına basılan madeni 5 Türk Lirası, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla tedavüle girmişti. Söz konusu gelişme sonrası kağıt 5 TL'lerin tedavülden kalkıp kalkmayacağı merak konusu oldu.

Bu gelişmenin ardından Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, konuya ilişkin bir açıklamada bulundu.

Erkan, “Darphane 100 milyon adet 5 TL hatıra parası bastı. Söz konusu madeni paralar aynı zamanda tedavüle verildi. 5 TL paranın tedavüle verilmesi 5 TL banknotların tedavülde kalmasına engel teşkil etmemektedir. Nitekim hatırlarsanız, 1 Yeni Türk Lirası banknotlar 1 Yeni Türk Lirası madeni paralar ile birlikte tedavül edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Piyasada sıklıkla dile getirilen 500 TL'lik banknot basımına ilişkin de konuşan Erkan, “Bu kapsamda 500 TL banknotun da çıkarılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Para politikasındaki sıkılaştırma adımları ile emisyon hacmi son dönemde azalmıştır. Ve emisyon hacmi tahminlerin altında kalmıştır” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABER Dünyanın en büyük yatırımı 100 yıl önce yapıldı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetimizin 100. yılı yurdun dört bir yanında büyük coşkuyla kutlanırken; Darphane, 100. yıla özel hatıra parası bastı.
REKLAMI KAPAT X