Depremlerin ardından Türkiye’nin tarımsal üretiminin %20'sinden fazlası zarar gördü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Depremlerin ardından Türkiye’nin tarımsal üretiminin %20'sinden fazlası zarar gördü
Doviz.com
11.04.2023 12:37

Depremlerin Türkiye’nin tarımsal üretiminin %20’sinden fazlasının zarar görmesine neden olduğunu duyuran FAO, depremden etkilenen bölgelere yapılacak yardımın 112 milyon dolara çıkarılması talep etti.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yaptığı yazılı açıklamada; depremin “etkilenen bölgelerde mahsuller, çiftlik hayvanları, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği dahil olmak üzere tarımın yanı sıra kırsal altyapıda ciddi hasara neden olduğu” saptamasında bulunuldu.

Yapılan açıklamada, depremlerin bölgede yaşayan 15,73 milyon insanla birlikte ülkenin gıda üretiminin %20’sinden fazlasını sağlayan önemli tarım illerine zarar verdiği belirtildi. “Türkiye’nin ‘Bereketli Hilali’ olarak bilinen depremin vurduğu bölge, tarımsal gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık %15’ini oluştururken ülkenin tarım ihracatının yaklaşık %20’sine katkıda bulunuyor” denilen açıklamada; depremin altyapı, hayvancılık ve mahsullerde 1,3 milyar dolar hasara ve tarım sektöründe 5,1 milyar dolar kayba neden olduğu ifade edildi.

Binalar yıkıldı, ekinler harap oldu

Binaların yıkıldığının, ekinlerin harap olduğunun ve hayvanların öldüğünün dile getirildiği açıklamada; doğal felaketin ayrıca zarar görmemiş çiftlik hayvanları için yem ve aşı kıtlığı yarattığına değinildi. Özellikle hasat mevsimi yaklaşırken tarımsal personel eksikliğinin ortaya çıktığı uyarısı da yapıldı.

Türkiye’de kırsal alanlarda 900 bin kişiye nakit, canlı hayvan ve tarım ekipmanı sağlamak için şubat ayında 25 milyon dolarlık bir yardım çağrısı yapıldığını hatırlatan FAO, Türkiye’de depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılmasını istedi.

FAO Direktörü Viorel Gutu ise tohum sezonu için son tarihin yaklaştığını belirterek, "Çiftçilere acilen gübre ve fide konusunda yardımcı olmak gerekiyor. Bu yıl üretim seviyelerini korumak için ortadaki tek şans bu” ifadelerini kullandı.

FAO’ya göre, depremden etkilenen bölgelerdeki nüfusun üçte birinden fazlası hayatta kalabilmek için tarıma bağlı. Ayrıca BM’ye göre depremler Türkiye’ye 103 milyar doların üzerinde bir maliyet yükledi.

Tıklayın: Deprem felaketinin tarıma etkisi ne büyüklükte olur?

Etiketler: FAO deprem tarım üretim
REKLAMI KAPAT X