Deutsche Bank, faiz ve enflasyon beklentisini açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Deutsche Bank, faiz ve enflasyon beklentisini açıkladı
Doviz.com
12.06.2023 12:17

Deutsche Bank, TCMB’nin politika faizini yüzde 30'un üzerine çıkarma ihtimali olduğunu belirterek, yıl sonu enflasyon beklentisini revize etti.

Deutsche Bank, Merkez Bankası'nın hızlı faiz artırımlarına gitmesini bekliyor. Buna göre banka, 22 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizin yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25'e kadar yükseltilebileceği öngörüsünde bulunuyor.

Deutsche Bank, Türk ekonomisine ilişkin yayımladığı raporda, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanmasının ardından daha ılımlı ve ortodoks para politikası karışımına dönülebileceğini öngördü.

Kurum ekonomistleri ise konuyla ilgili raporda, "Şimşek, ortodoks ekonomi politikalarına açık ve atanması piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Bunun yanı sıra TCMB Başkanlığı'na atanan Hafize Gaye Erkan'ın finans sektöründeki geçmiş deneyimi, daha ortodoks politikaya dönüş olacağına dair beklentileri artırdı" ifadesine yer verdi.

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 50

Enflasyonun ekonomideki en büyük zorluk olmaya devam edeceğini kaydeden Deutsche Bank, depremin arz-talep dengesizliği yaratması, asgari ücret artışlarının etkisi, TL'de son günlerde yaşanan değer kaybı gibi etkilerle manşet enflasyonun yıl sonunda yüzde 50'ye yakın bir seviyede olacağını öngördü.

Banka ayrıca TCMB'nin faiz artırımları konusunda agresif olmasını ancak aşırıya kaçmamasını bekliyor. Raporda, faiz beklentileri ile ilgili ise şunlar kaydedildi:

"Politika faizi ilk seferde yüzde 25'e yükseltilebilir"

"Bu noktada tam bir değerlendirme yapmak zor ancak TL'deki hızlı değer kaybı, ilk anda büyük bir faiz artırımını gerektiriyor. Diğer yandan hükümetin kredi büyümesinde çöküşe neden olmamak için bir denge sağlaması gerekiyor.

Politika faizi ilk seferde yüzde 25'e yükseltilebilir veya haziran ve temmuz aylarında üst üste faiz artırımı olabilir. İkinci senaryoda faiz önce yüzde 18-20 civarına, temmuzda da yüzde 25 seviyesine yükselebilir. Bu artışın son olup olmayacağı soru işareti ve TL'nin hareketi ile portföy akışlarına bağlı olacak. Faizin yüzde 30'un üzerine çıkması ihtimalini de dışlamıyoruz."

REKLAMI KAPAT X