DİSK-AR: TÜİK verilerinde ciddi soru işaretleri var

Okuma Süresi: 2 Dakika
DİSK-AR: TÜİK verilerinde ciddi soru işaretleri var
Doviz.com
31.05.2023 12:35

DİSK-AR, TÜİK'in bu yılın ocak-mart arasını kapsayan yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verilerinde iş gücü ödemelerinin aldığı payın ilk çeyrekte, 2022 sonuna göre, "olağanüstü" bir artışla yüzde 25,2'den yüzde 38'e çıkmasında soru işaretleri olduğunu belirtti.

TÜİK, bugün açıkladığı verilerde Türkiye ekonomisinin yılın ilk 3 ayında çeyreklik bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 4 büyüdüğünü bildirmişti.

Veri setine uzun zamandır gerileyen ve tarihi düşük seviyelere inen iş gücü ödemelerinin payının, ilk çeyrekte hızlı bir şekilde artması ise dikkat çekilmişti.

İş gücü istatistiklerinde EYT etkisi

Verilere göre, iş gücü ödemeleri milli gelirden yüzde 38'lik bir pay alarak 2020 sonrası en yüksek değeri görürken, iş gücünün payı 2022'nin son çeyreğinde yüzde 25,2 seviyesinde gerçekleşmişti.

TÜİK açıklamasında bu hızlı artışta EYT'nin etkili olduğu, EYT dışarıda bırakıldığında ise iş gücü ödemelerinin payının yüzde 33,5 seviyesinde hesaplandığı bildirildi.

TÜİK'e şeffaflık çağrısı

DİSK-AR'ın açıklamasında ise verilerle ilgili soru işaretleri olduğu kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Öncelik EYT ödemeleri dönemsel ve olağandışı bir gelişmedir. Dolayısıyla TÜİK’in EYT’ye bağlı iş gücü ödemeleri hariç iş gücü ödemelerini esas alması ve bunu açıklaması gerekirdi. 2023 1. çeyrekte kıdem tazminatı ödemeleri iş gücü ödemelerinin payını şişirmişti

TÜİK iş gücü ödemleri tahmininde bir dizi soru işareti vardır. EYT’ye bağlı kıdem tazminatı ödemelerinin iş gücü ödemelerindeki payı ayrıca belirtilmelidir. TÜİK kaç kişiye ne kadar EYT’ye bağlı iş gücü ödemesi yapıldığını açıklamalıdır.

Kaynak: DİSK-AR - Twitter

Tıklayın: Büyüme rakamları açıklandı

Etiketler: DİSK-AR TÜİK EYT GSYİH
REKLAMI KAPAT X