Doğurganlığı teşvik için masadaki 3 formül

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doğurganlığı teşvik için masadaki 3 formül
Doviz.com
27.06.2024 13:29

Türkiye'de doğum oranları düşmeye devam ederken, doğurganlığın artırılması için AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı çalıştay düzenleyecek.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de doğum oranları düşmeye başladı. Veriler, 2001’de 2,38 olan doğurganlık hızının 2023’te 1,51’e gerilediğini ortaya koydu.

Bunun üzerine doğum oranındaki düşüşün, önümüzdeki günlerde AK Parti tarafından düzenlenecek çalıştayla masaya yatırılacağı bildirildi.

AK Parti Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Hakkı Öztürk konuyla ilgili açıklamasında, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2001’de 2,38 olan toplam doğurganlık hızının 2023’te 1,51 çocuk olarak gerçekleştiğinin duyurulmasının ardından çalıştay düzenleme kararı aldıklarını ifade etti.

Öztürk, Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ve akademisyenlerin katılacağı çalıştayın 2 Temmuz’da düzenleneceğini bildirerek, çalıştayda nüfus artış hızındaki düşüşe karşı önerilerin konuşulacağını, bunların da daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunulacağını kaydetti.

Birçok başlığı içinde barındıran kısa, orta ve uzun vadeli çözüm paketlerine ilişkin uygulama planları hazırladıklarını aktaran Öztürk, bunların iktisadi, kültürel ve siyasal boyutları bulunduğunu anlattı.

Üç temel başlık var

Öztürk, “Üç temel başlık var; doğum izni ile ilgili süre uzatımı, özellikle kadının çalışma hayatı içerisindeyken kreş veya bakım süreçlerinin maddi olarak desteklenmesi ve ikinci ve üçüncü çocuğa teşvik verilmesi gibi konuların uygulanacağı genel paketleri ve çözüm önerilerini bu çalıştayda kararlaştıracağız.” diye konuştu.

Öztürk, nüfustaki yavaşlamanın tüm dünya ülkelerinin mücadele ettiği bir sorun haline geldiğine işaret ederek, bu sorunda başarıya ulaşan ülkeleri incelediklerini belirtti.

Bu örneklerden faydalanarak Türkiye'nin kültür ve geleneğine uygun bir model geliştireceklerini söyleyen Öztürk, şunları kaydetti:

“Alacağımız tedbirlerle birlikte ‘demografik fırsat penceresi’ adı verilen genç ve eğitimli nüfusumuzu hem muhafaza ederek, hem de sayısını artırarak büyük Türkiye olmaya ilerleyecek mekanizmayı ortaya koymayı amaçlıyoruz.”

İLGİLİ HABER Işıkhan: Çalışan annelere yönelik destek projesi yoğun talep gördü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) destekli projeyle ilgili, “Proje oldukça talep gördü, ikinci gün itibarıyla toplam başvuru sayısı 12 bin 246 kişi oldu" dedi.
REKLAMI KAPAT X